Academia de Muzică din Cluj primește un nou sediu impresionant, în Mănăștur. Care este termenul de finalizare și cât va costa


Guvernul României a adoptat în ședința din 30 decembrie 2019 un proiect prin care s-a aprobat construcția unui nou sediu destinat Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca pe terenul în care trebuia să fie ridicat Spitalul Regional de Urgență, în Mănăștur.

Necesitatea pentru acest nou sediu a fost una foarte mare, deoarece Academia de Muzică din Cluj este, momentan, singura universitate din țară care nu are propriul său sediu sau propria clădire funcțională, iar numărul studenților a ajuns la 1180 în anul universitar 2019-2020.

Clădirea în care își desfășoară momentan activitatea Academia de Muzică, de pe strada I.C. Brătianu, a fost retrocedată către Episcopia Română Unită cu Roma, iar conform legii 165/201, Universitatea este obligată să elibereze imobilul până în anul 2023.

Terenul de 20.071 metri pătrați de pe strada Bucium, din capătul cartierului Mănăștur, are un trecut destul de întortochiat. În anul 2006 a fost semnat un proces de predare-primire între Consiliul județean Cluj și Ministerul Educației și Cercetării, în scopul realizării Spitalului Clinic de Urgență, însă din cauza litigiilor apărute și a numeroaselor contestații, terenul a fost blocat timp de mai bine de 10 ani. 

Însă, în anul 2017 Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” a reușit să întăbuleze terenul, demarând procedurile pentru efectuarea studiilor de fezabilitate în vederea construirii unui nou campus.

Conform rectorului Academiei, s-a luat decizia construirii noului campus chiar pe amprenta clădirii aflate acum în ruine, economisind o sumă considerabilă de bani. 

Noul campus al Academiei de Muzică va avea dotări moderne, cuprinzând sediul universității, săli de curs, două cămine pentru studenți, sală de sport, un spațiu verde de aproape 1 hectar, dar și o sală de concerte realizată la standarde europene. Sala de concerte va avea o capacitate de 835 de persoane, având o înălțime de 19 metri pentru a putea obține o acustică potrivită, asemenea marilor săli de concerte din Europa.

În urma proiectului de hotărâre din 30 decembrie 2019, Guvernul a aprobat finanțarea prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a noului campus, iar lucrările vor fi realizate de către Compania Națională de Investiții. 

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 37 de milioane de euro, una dintre cele mai mari sume alocate de Guvern pentru o instituție universitară.

Conform conducerii Academiei, după finalizarea licitațiilor, care urmează să fie demarate în curând, termenul de realizare a construcției este de 24 de luni.

Comentarii Facebook