Absolvent de chirurgie de la UMF Cluj, care nu ”a pus mâna pe un pacient!”. Ce spune rectorul Anca Buzoianu - VIDEO


Studenții de la UMF Cluj au acces în spitalele universitare clujene, unde fac practică medicală, asistă la vizitele medicilor, iar rezidenții chiar și la operații. Au fost cazuri, puține, care au rupt tăcerea despre gradul în care ultimii sunt implicați efectiv în intervenții dificile, vitale pentru cei care urmează specialitatea de chirurgie. 

Realizatorul emisiunii de la TVR 3, Cătălin Ștefănescu, i-a prezentat cazul unei absolvente de la Cluj, care a spus că nu a pus mâna pe un pacient, pe durata studiilor. 

Am vorbit cu o absolventă de medicină de la Cluj, medic chirurg, care lucrase în Belgia și Franța, care mi-a spus că la Cluj nu a apucat să pună mâna pe pacient. Am plecat afară și am făcut până la 1000 de operații pe an. Ce ziceți?”, a întrebat Ștefănescu

E foarte trist dacă nu a apucat să pună mâna pe pacient. Pregătirea pe care o oferim la Cluj prin asta se caracterizează. Din acest motiv vin atât de mulți străini, tocmai pentru că avem latura asta practică, mai puțin teoretică. Cu toate acestea, să știți că legislația devine din ce în ce mai restrictivă. Accesul la pacient va fi mai dificil. Asta este legislația europeană. 

Noi ne-am pregătit și acum zece ani am deschis un centru de simulare, după o investiție foarte mare, pentru a crește calitatea actului medical și siguranța. Înainte de a exersa pe pacient, exersezi pe simulatoare. Acestea sunt direcțiile europene. Nu poți merge azi să mergi direct pe pacient și să exersezi direct pe el. Numai după ce ai făcut înainte o pregătire.

Noi ne asigurăm că toți studenții noștri au acces la pacient. Avem instrumente educațional prin care verificăm pregătirea lor. Ceea ce mai trebuie corectat în România este învățământul cu rezidenții, unde datorită numărului prea mare în unele specialități se pot întâmpla situații ca cele relatate”, a explicat rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu. 

Ar fi interesant ca UMF Cluj să pună la dispoziția presei numărul de operații la care participă un medic rezident în cursul unui an.

Comentarii Facebook