A scăpat de Hitler, dar a dat de Putin: un supraviețuitor al Holocaustului a fost ucis de ruși într-un bombardament la Harkov


Un ucrainean, în vârstă de 96 de ani, Boris Romanchenko, supraviețuitor allagărului nazist de la Buchenwald, a murit în timpul unui mobmardament din Ucraina. Bărbatul, supraviețuitor al lagărelor naziste, a fost ucis vinerea trecută, 18 martie, în timpul unui bombardament din orașul ucrainean Harkov, a anunțat luni, 21 martie, Fundația Memorialelor de la Buchenwald și Mittelbau-Dora, potrivit ABC.net.

Nepoata lui Romancenko a fost cea care a anunțat moartea bătrânului, informând direct Fundația Memorialelor despre decesul bunicului său. Reprezentanții Fundației Memorialelor și-au exprimat condoleanțele arătând că „deplâng pierderea unui prieten drag”. 

Povestea de viață a lui Boris Romancenko

În anul 1942, când avea 16 ani, a fost deportat din Ucraina (țara natală) în Germania, pentru a presta muncă silnică într-unul dintre cele mai groaznice lagăre de muncă silnică naziste. În 1943, în urma unei tentative de evadare, a fost trimis în lagărul de la Buchenwald, în centrul Germaniei, apoi, potrivit Fundației Memorialelor, Romancenko a mai fost deținut la Peenemunde, Mittelbau-Dora şi Bergen-Belsen.

După ce atrocitățile naziste au luat capăt, brbatul a reușit să se întoarcă în Ucraina abia după câțiva ani de serviciu militar în armata sovietică, în fosta Republică Democrată Germană, au declarat reprezentanții asociației caritabile Maximilian Kobe , care deține documente ale foștilor deținuți din lagărele naziste.

De câțiva ani, asociația a ținut legătura cu Romancenko, care era bolnav, aproape imobilizat la pat. Acesta locuia singur într-un apartament dintr-un bloc cu opt etaje din Harkov, a precizat o colaboratoare a ONG-ului din care bătrânul făcea parte.

Moartea oribilă a lui Boris Romancenko arată în ce măsură războiul din Ucraina este o ameninţare pentru supravieţuitorii lagărelor de concentrare”, subliniază Fundaţia Memorialelor Buchenwald şi Mittelbau-Dora.

Boris Romancenko 2.PNG

42.000 de supraviețuitori ai lagărelor naziste în Ucraina 

Fundaţia estimează că în Ucraina mai trăiesc circa 42.000 de supravieţuitori ai persecuţiilor naziste din perioada celui de-al doilea război mondial.

Aceeaşi organizaţie reaminteşte că Romancenko a citit în 2012, la o ceremonie de aniversare a eliberării lagărului de la Buchenwald, jurământul celor închişi acolo.

„Idealul nostru este construcţia unei lumi noi a păcii şi libertăţii”

Oraşul Harkov, unde şi-a găsit sfârşitul fostul deţinut, este lovit de forţele ruse încă de la începutul ofensivei din Ucraina, în 24 februarie. Multe din bombele şi rachetele lansate au lovit clădiri civile, reaminteşte AFP.

Andri Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a arătat într-un mesaj pe Telegram că Romancenko, „deţinut în lagărele de concentrare naziste, în vârstă de 96 de ani, care a supravieţuit la Buchenwald (…) a fost ucis în 2022 de o rachetă rusească în propriul său apartament, la Harkov. Asta este ceea ce numesc ei operaţiune de de-nazificare”.


Comentarii Facebook