A murit Leo Iorga


Leo Iorga, legendarul vocalist al formației Compact, a murit, după o grea suferință. ”Acum cinci minute, colegul meu de trupă Leo Iorga a plecat spre o lume mai bună… Dumnezeu să-l ierte, va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna”, a scris Adrian Ordean pe pagina lui de Facebook.

Leo Iorga, 54 de ani, a învins cancerul depistat în 2011, dar boala a recidivat. La începutul anului a fost anuțat de medici că are o tumoră în stadiul 3-4 la singurul plămân rămas. ”A revenit o pneumonie care credeam că s-a stins, în august o făcuse, când s-a operat la picior. De atunci el n-a mai putut să meargă. Am început voiajul prin spitale, să spunem, la Urgențe, la Marius Nasta, Sf. Luca. Din 12 august am umblat numai prin spitale”, a explicat Paula, soția artistului, zilele trecute.

Între timp, artistul a urcat pe scenă la într-un scaun cu rotile la concertul organizat în memoria lui Teo Peter. ”N-am vrut ca lumea să mă compătimească, dar n-am putut să-mi refuz colegii”, a spus atunci Leo, care a ieșit pentru câteva ore din spital, ca să fie alături de colegii de la Compact b și de toți ceilalți muzicieni adunați la Arenele Romane din București, pentru a cânta în memoria lui Teo Peter.

Boala a evoluat repede, iar Leo Iorga a murit ca urmare a complicațiilor. 

Leo Iorga a cântat până în 1985 la grupul ”Pacific”, iar trei ani mai târziu a fost cooptat de de Cargo, lansând hiturile "Brigadierii”, "Povestiri din gară"; "Erata". Din toamna lui 1988 până în 1996, a fost vocalistul grupului Compact în componența Leo Iorga, Adrian Ordean, Vlady Cnejevici, Teo Peter, Emil Laghia și Leluț Vasilescu, ”formula de aur a Compactului”.

Cu Leo Iorga vocal, trupa Compact cântă la festivalul "Mitt Ein Ander" la Berlin în 1989. Trei turnee în Republica Moldova (1988, 1990, 1992). În 1990 participă la turneul "British Rock for Romania " alături de trupele Crazy Had , Jesus Jones, Skin Games. În 1992 participă la festivalul "Rock '92" alături de două nume celebre ale rockului mondial: Uriah Heep și Ian Gillan Band, iar în 1993 susține două concerte (în Brașov și Sofia) alături de legendara trupă Nazareth. În 1994 cântă la "Skip Rock Festival" alături de celebrul grup Jethro Tull. În 1993- '94-'95, turneul Marlboro Music alături de Holograf, Iris, Direcția 5.

Din 1997 până în anul 2001 a cântat alături de Adrian Ordean, George Patranoiu , Mario Ticlea , Bobiță Stoica , Anca Neacșu, Irina Nicolae, Paul Pampon Neacșu, Cătălin "Bibanu" Dalvarea, Andi Savastre în formația Schimbul 3.

Comentarii Facebook