Luni 30 Ianuarie

A murit Adrian Berinde, unul dintre cei mai mari muzicieni români


Muzicianul Adrian Berinde s-a stins din viață la 61 de ani.

Muzicianul și artistul plastic a murit în noaptea de miercuri spre joi. El a urmat în ultimul an un tratament la experimental în Germania, pentru vindecarea unei boli foarte grave, dar din păcate nimic nu s-a mai putut face. 

Adrian Berinde a activat pe mai multe planuri, el fiind pictor, poet şi muzician. Rezident elveţian din anul 1982, Adrian Berinde a debutat în anul 1995 cu albumul ”Absent”. ”Adrian Berinde a urmat Şcoala de Arte Plastice din Cluj. În 1982 s-a stabilit în Moudon – Elveţia şi s-a ocupat în principal de pictură, vernisînd mai multe expoziţii personale. A expus o colecţie personală de pictură pentru Amnesty International în 1986”, conform bestmusic.ro.

Albumul ”Absent“ este înregistrat la studioul de înregistrări ”Taurus“ din Cluj pe care el însuşi l-a înfiinţat în anul 1994. Albumul a fost înregistrat în compania lui Sandy Deac de la Desperado şi Speak Floyd şi talentatul Jimmy El Lako (chitară, vioară) de la Nightlosers, ajutaţi şi de Oana Corabian, Lia Boldijar şi Giuseppe Poenaru pe post de ”backing vocals“. El a susţinut concerte în toată ţara fiind însoţit de grupul ”4 Given“ din Tîrgu-Mureş şi Jimmy El Lako la chitară, voce şi muzicuţă.

O voce cu tonuri grave, abrazivă, malformată ostentativ din bravadă patetică…, într-o abordare solemnă a subiectelor majore ale existenţei într-un context medieval-neoclasic resuscitat cu şocuri electrice…sau pigmentat cu teme ethno populiste…înregistrează recidive patetice în contextul unui poem-rock sintetic pe ,,Negru de fum“ ( 96 ), unde se grefează elemente new-age susţinute la pian şi vioară…”. ( op.cit. Costin Grigoraş, Muzică…, p. 136-137 ) După apariţia unor probleme de sănătate muzicianul a trecut printr-un transplant de ficat, lucru care nu îl opreşte să-şi continue colaborările, mai ales cu Nightlosers şi Grigore Leşe. El a lansat în 2016 albumul “Atît de bine apoi  “Arcan” (2017), notează Clujul Cultural.

Comentarii Facebook