A fost lansată o platformă națională de neuroștiințe cognitive, numită BrainQ, la Universitatea Babeș Bolyai. Ce dotări va avea proiectul


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Academia Română, a lansat proiectul BrainQ-Inspire de neuroștiințe cognitive, în cadrul căruia vor fi construite noi laboratoare și clădiri și vor fi achiziționate aparate de imagistică de top.

Proiectul Inspire câștigat de UBB este în valoare de 20 milioane de dolari

„Lumea academică devine globalizată. Este foarte important ca România să joace competitiv la nivel global, iar una dintre temele cheie la nivel internațional se leagă de studiul creierului, fiindcă are implicații pe sănătatea fizică, pe sănătatea psihologică, pe îmbătrânirea populației și pe fuziunea om-mașină de care se vorbește tot mai mult.

Prin această rețea, noi încercăm să intrăm în această temă globală, să devenim foarte competitivi într-un segment mai specific - neuroștiințele cognitive - pentru că pe termen scurt, această temă poate să aibă implicații majore pentru înțelegerea tulburărilor psihologice, de la probleme de tip autism de exemplu, la demență, la probleme cognitive, la tulburări psihotice.

Pe termen mediu, ne conectează cu această problematică a planetei legată de îmbătrânirea populației. Creierul îmbătrânește, întrebarea este ce impact va avea asupra minții noastre”, spunea rectorul UBB Daniel David, în cadrul unei conferințe de presă, vineri.

Acum, datorită faptului că am câștigat un proiect pe care l-am numit Inspire, tocmai pentru a construi o infrastructură de cercetare, lucrurile se schimbă. Proiectul presupune achiziționarea, pe lângă construirea de laboratoare și clădiri noi, a unui aparat de imagistică neurocerebrală 7-Tesla - în acest moment există în lume circa 70 de astfel de aparate, iar în zona Europa Centrală - Sud-Est până pe coasta Asiei nu mai există nimic.

Un astfel de aparat ne permite nu doar să vedem componente anatomice sofisticate ci să facem și analize neurobiomoleculare foarte specifice.

Iar tot în acest proiect vom avea o componentă preclinică, care vine pe zona fizicii medicale, un RMN de aproximativ 11-Tesla pentru teste preclinice.

Pornind de la acest proiect Inspire de aproape 20 milioane de dolari, pe care trebuie să îl încheiem în doi-trei ani, ne-am coordonat cu colegii din Academia Română pentru a crea această rețea națională”, a mai menționat acesta.

Despre proiectul Inspire, pe site-ul UBBCluj.ro


Comentarii Facebook