23 de festivalieri, opriți la intrare în prima zi UNTOLD pentru posesie de droguri. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale


 Prima zi a festivalului Untold a fost una fără evenimente negative. Totuși, 23 de persoane au fost oprite la intrare pentru posesie de droguri.

Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță.

Dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului a urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale. Putem afirma că obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente de ordine publică.

Activități de conştientizare a efectelor consumului de alcool şi droguri în rândul participanților UNTOLD

În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, specialişti ai Agenției Naționale Antidrog- Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj, sprijiniți de voluntarii centrului şi ai Organizației Studenților Medicinişti din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, în parteneriat cu Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalității – IPJ Cluj, au derulat activități de conştientizare a efectelor consumului de alcool şi droguri în rândul participanților la festival – au fost derulate exerciții cu ochelarii speciali care distorsonează realitatea şi cu simulatorul de centură. Beneficiari ai activităților au fost peste 2000 de festivalieri.

Un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație a survolat zona cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii ISU Cluj au desfășurat controale la operatorii economici din festival pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Deficiențele constatate au fost sancționate cu 18 amenzi, în valoare totală de 11.000 de lei și 29 de avertismente.

REZULTATE

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășurau activități ilegale, inclusiv persoane care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise. Astfel, în prima zi de festival, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 18 amenzi în valoare de 17.830 lei și 27 de avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 4 amenzi în valoare de 1.100 lei.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 23 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele 5 posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:

  • 26 de excoriații;
  • 44 de dureri digestive;
  • 12 cefalee;
  • 19 stare post consum alcool;
  • 173 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (ex. contuzii sau entorse, contracturi musculare, probleme cardiace, administrare tratament pentru afecțiuni diverse, etc).

În mai multe situații (probleme cardiace și diverse probleme medicale) a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 7 adulți au fost transportați la spital.

Mulțumim participanților la festival, care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil”, a comunicat IPJ Cluj.


Comentarii Facebook