15 tineri maghiari au facut o contramanifestatie de Ziua Nationala, la Miercurea Ciuc


15 persoane au fost retinute de jandarmi la Miercurea Ciuc, pentru ca incercau o contramanifestatie, avand pancarde si steaguri.

Potrivit purtatorului de cuvant al  Inspectoratului Judetean de Jandarmi  Harghita, Suciu Gheorghe, a declarat ca tinerii aveau asupra lor doua pancarde pe care scria: "Mindenki menjen vissza a dédnagyapja sírjához, én itthun vagyok" (Sa se duca inapoi fiecare la mormantul strabunicului sau, eu sunt acasa).

Steagurile detinute de tineri erau albastre cu auriu sau negre cu o dunga rosie, drapele secuiesti.

"Tinerii vor fi sanctionati cu avertisment, potrivit Legii 60, Art. 14, care prevede ca este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legatura cu adunarile publice organizate sa se infiltreze in randul demonstrantilor, cu scopul de a tulbura normala desfasurare a acestora", a spus purtatorul de cuvant.

Tinerii au iesit pe strada, probabil, la chemarea organizatiei "Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM), care a adresat un apel maghiarilor, postat pe siteul oficial. "Organizatia sovinista Noua Dreapta, manata de ura fata de maghiari, in interesul campaniei proprii, de trei ani incoace isi sarbatoreste 1 Decembrie in orase secuiesti, provocand intentionat", au scris in apel presedintele HVIM Miercurea Ciuc, Szacs Csongor, purtatorul de cuvant al HVIM Transilvania, Toth Balint, si presedintele HVIM, Toroczkai Laszla.

Comentarii Facebook