11 motive ca să vizitezi Clujul, capitala Transilvaniei

 

Clujul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, dacă nu chiar cel mai frumos, fiind la mare concurență cu Sibiul, Iașiul, Timișoara și capitala, București.

 

România pozitivă a ales 11 motive pentru care un turist ar trebui să viziteze Clujul, un oraș cosmopolit, un mix de evenimente, locuri și trăiri cu farmecul lor aparte.

 

Siebenbürgen

 

Clujul este, alături de Bistrița, Sibiu, Brașov, Sebeș, Mediaș și Sighișoara, una dintre cele 7 cetăți medievale săsești care au dat numele german al Transilvaniei (“Siebenbürgen” = “Șapte Cetăți”). Prima utilizare a denumirii apare în 1296.

 

Localitatea apare menționată mult înainte, prima oară din anul 108 pe miliarul de la Aiton de ani și primește statutul de oraș în 1316. Asta înseamnă aproape 2.000 de ani de atestare.

 

Matei Corvin

 

E totodată orașul în care s-a născut Matei Corvin, considerat de mulți istorici cel mai mare rege al Regatului Ungariei. Casa în care s-a născut Matei poate fi vizitată și astăzi.

 

Evenimente

 

Organizează o serie de evenimente culturale de renume național sau internațional. Printre acestea se numără TIFF, Comedy Cluj, Transilvania Jazz Festival sau Toamna Muzicală Clujeană.

 

Fenomenul OZN

 

Pădurea Baciu, respectiv pădurea Hoia, ambele locuri de agrement la marginea orașului sunt locuri vizitate de numeroloși pasionați ai fenomenelor paranormale, după ce au apărut mai multe fotografii cu OZN-uri în zonă. Până acum nimeni nu a reușit să aibă o întâlnire directă cu reprezentanții speciilor galactice care vin aici la picnic, dar merită să încerci. Dacă subiectul și se pare interesant citește mai mult aici.

 

Muzee celebre

 

Deține unele dintre cele mai apreciate muzee din România: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă (Palatul Banffy), respectiv Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

 

Personalități clujene

 

Istoria Clujului este strâns legată de personalități precum Metei Corvin, fondatorul religiei unitariene Francisc David, lingvistul Ioan Bob, principele Samuel Brassai, istoricul Gheorghe Barițiu, speologul Emil Racoviță, cardinalul Iuliu Hossu, politicianul Ion Rațiu, doctorul Iuliu Hațieganu, politicianul Iuliu Maniu, compozitorul Sigismund Toduță, lingvistul Yehoshua Blau, actorul Florin Piersic, baschetbalistul Gheorghe Mureșan și alții. Mai multe despre personalitățile și istoria Clujului aici sau aici.

 

Capitala provinciei

 

De-a lungul istoriei sale a fost pentru perioade de timp capitala Daciei Porolissensis, respectiv a Principatului Transilvaniei. După Ausgleich-ul din 1867, Clujul devine al doilea oraș ca mărime din Regatul Ungariei, devansat doar de capitala Budapesta.

 

Universitatea Babeș-Bolyai

 

Este sediul central al Universității Babeș-Bolyai, cea mai mare universitate din România după numărul de studenți și una dintre universitățile de top românești.

 

Istoria văzută la Cluj

 

Deține unele dintre cele mai frumoase palate, biserici și castele din România: Palatul Banffy, Biserica Calvaria, Casa Matei Corvin, Biserica Sfântul Mihail, Biserica Franciscană, Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor, Palatul Berde, Palatul Jósika, Palatul Széki, Palatul Toldalagi-Korda, Palatul Wass.

 

În apropierea orașului pot fi văzute Castelul Banffy de la Bonțida, Castelul Kornis din Mănăstirea, Castelul Kemény-Bánffy din Luncani, Castelul Mikes din Săvădisla, Castelul Bánffy de la Răscruci ș.a.

 

Mai merită să dai o fugă și pe la

 

În Cluj mai poate fi vizitată Gradina Botanica, Cetățuia Habsburgă, Cluj Arena sau Cimitirul Hajongard. O listă completă a locurilor de vizitat din Cluj și împrejurimi găsești aici și aici.

 

Pentru papilele gustative pretențioase

 

Este locul de unde a apărut celebra “varză a la Cluj”. Destul de evident, după nume 

 

Fotbal de prima clasă

 

Clujul este locul unde își are sediul CFR Cluj și Universitatea Cluj două echipe rivale de fotbal care atât de-a lungul istoriei, cât și în ultimii ani au marcat istoria sportivă a României. Acum, în toamnă sunt așteptate la Cluj echipe precum Manchester United sau Galatasaray.

Comentarii Facebook