"Tinerii maniosi" propun clujenilor documentarul "Living Utopia" care apoi va fi dezbatut VIDEO

 

"Tinerii maniosi" ii invita pe clujeni, joi, la Fabrica de Pensule, strada Henri Barbusse 59-61, la o seara dedicata unor documentare despre istoria si practica miscarilor activiste de diferite tipuri.

Initiatorii proiectului spune ca scopul acestor intalniri reprezinta constituirea si coagularea unui spirit civic menit sa interogheze relatia dintre stat si cetatean.

Filmul pe care clunjenii il vor viziona in cea de-a treia "Joie Manioasa" este "Living Utopia":

Living Utopia este un documentar unic, care imbina consideratii istorice despre originile si dezvoltarea miscarii anarhiste spaniole, concentrandu-se asupra Razboiului Civil din 1936. O reflectie cu privire la bazele filozofice ale unei astfel de miscari si aplicarea lor in practica. Atat ca piesa informativa cat si ca sursa de cercetare inspirata, acest film este considerat o bijuterie printre istorici si activisti. Acest documentar realizat de Juan Gamero consta din 30 de interviuri cu supravietuitori ai Revolutiei spaniole 1936-1939 si este unul dintre cele mai bune documentare care trateaza aceata tema. Marturiile militantilor anarhisti sunt intr-adevar miscatoare si releva aspectele constructive ale revolutiei sociale din Spania. Aceasta "Anarhie in actiune", a insemnat: la tara - in jur de 7 milioane de tarani s-au constituit in cooperative, la oras - 3000 de locuri de munca au fost colectivizate, 150 000 de oameni s-au alaturat militiilor anarhiste pentru a lupta impotriva fascismului, precum si activitati culturale si miscarea Mujeres Libres - Femeile Libere pentru eliberarea femeilor de sub patriarhat.


Intrebarile propuse pentru dezbatere sunt:

1. Cum s-au organizat din punct de vedere politic, economic, social si militar anarho-sindicalistii revolutiei spaniole?
2. Ce importanta detine solidaritatea internationala - si participarea internationala - in cadrul revolutiei spaniole?
3. Ce a condus la "esecul" revolutiei si cum pot fi asemenea pericole evitate in eventualitatea unei organizari sociale pe baza anarho-sindicalismului?


Comentarii Facebook