Vom putea cumpăra antibiotice, fără reţetă, dar cine ia din mai multe locuri riscă să ajungă după gratii


Vom putea achiziționa antibiotice fără rețetă pentru un tratament de trei zile. Deși această posibilitate există în teorie și acum, în practică, farmaciștii sunt reticenți să furnizeze medicamente fără prescripție. Cu toate acestea, pacienții vor fi obligați să prezinte cartea de identitate și să completeze o declarație pe propria răspundere. Cei care încearcă să evite regulile și să achiziționeze antibiotice din mai multe farmacii riscă sancțiuni legale, inclusiv pot ajunge după gratii!

Românii iau antibiotice ca pe bomboane, arată statisticile. În 2022, un român din 4 a luat un astfel de tratament cu rețetă compensată ori gratuită. Asta în timp ce, în Europa 35 de mii de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. 

Puţini români ştiu că antibioticele se pot lua fără reţetă în doza de urgenţă. De şi mai puţine ori farmaciştii acceptă să dea astfel de medicamente.

Potrivit unui nou ordin de ministru, pacienţii vor putea lua antibiotice pentru cel mult trei zile fără rețetă, dar vor completa o declaraţie pe proprie răspundere şi vor da farmacistului CNP-ul. Prin aceste fişe, farmaciștii vor stoca în sistem datele pacientului, astfel încât oamenii să nu poată lua tratamentele din mai multe locuri. Farmaciile vor avea în schimb obligația să raporteze zilnic toate antibioticele și antifungicele eliberate. 

Specialiștii recomandă ca după cele 72 de ore, pacientul să meargă la doctor pentru a primi tratamentul complet. Dacă se rezumă la doar trei zile de antibiotice, boala se poate agrava iar în timp crește rezistența organismul la antibiotice. 

Comentarii Facebook