Antibioticele se vor elibera și fără rețetă. Ce condiție trebuie îndeplinită


Farmaciile pot elibera antibiotic fără rețetă, potrivit unui nou ordin, care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic, publicat de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial.

Astfel, pacienții vor putea achiziționa antibioticele direct din farmacii, fără rețeta, însă vor putea obține doar doza de urgență, tratament pentru pentru maxim 72 de ore.

Singura condiție pentru a primi antibiotice și antifungice fără prescripție medicală, este completarea unei declarații pe proprie răspundere, în care este menționat faptul că nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei, în cursul aceluiași tratament, potrivit observator.ro.

,,Farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internațională este marcată cu semnul „*“ în anexa nr. 1 la prezentul ordin, în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin.”, se arată în ordin. 

Farmaciștii vor putea elibera în acest mod doar anumite tipuri de antibiotice sau antifungice, printre acestea numărându-se și Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina.

Farmaciștii vor trebui să se asigure că respectă noile prevederi și să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente, precum și să raporteze zilnic aceste informații. 

 De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.


Comentarii Facebook