Valul trei al pandemiei la Cluj. Locurile ATI sunt la limită. Medicii atrag atenția că tot mai mulți tineri fac forme severe


Locurile ATI Covid din județul Cluj sunt ocupate în proporție de aproape 100%, după creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă. 65 de locuri de Terapie Intensivă există în tot județul. Medicii atrag atenția că tot mai multe persoane se prezintă târziu la spital, nu se mai testează la timp, ajung cu forme severe și au nevoie de asistență de specialitate în Terapie Intensivă.

65 locuri la ATI în tot județul Cluj

Se ocupă locurile de Terapie Intensivă destinate pacienților cu Covid-19 în județul Cluj. Sunt 65 de toate și sunt aproape ocupate. Media paturilor libere e de sub 5 pe zi. Unele spitale, precum cel de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal sau Pneumoftiziologia, nu au locuri pe ATI libere de luni de zile, iar cererea este în continuare foarte mare. Se primesc tot mai multe solicitări și din județe învecinate.

Spitalele și-au amenajat și secții de terapie intermediară, cu paturi dotate cu oxigen, unde se face ventilație non-invazivă. Doar că unii pacienți au nevoie de intubație, iar atunci trebuie mutați în Terapie Intensivă. Medicii clujeni atrag atenția și spun că tot mai multe persoane ajung la spital târziu și cu forme severe. Una dintre explicații este faptul că oamenii se testează foarte târziu. Au simptome de Covid, dar preferă să treacă singuri prin boală, iar unii fac forme foarte grave și trebuie intubați. În plus, doctorii spun că sunt tot mai mulți pacienți tineri care dezvoltă forme servere de Covid-19, spre deosebire de anul trecut.

Tinerii încep să facă forme mai severe

Sunt mult mai multe persoane tinere, de până în 35 de ani, cu afectare pulmonară gravă, fără comorbidități. A scăzut vârsta celor care fac forme grave”, a declarat un medic specialist ATI.

Suntem pe creștere, formele sunt de la mediu spre sever. Sunt tot mai multe forme grave cu necesitare de spitalizare. Suntem la limită, dar mai deschidem secții, dacă e nevoie”, a spus Mihai Moisescu, director DSP Cluj.

Cum sunt distribuite paturile ATI Covid -19 în județul Cluj

-Spitalul de Boli Infecțioase – 20

-Spitalul Municipal Clujana -16

-Spitalul de Pneumoftiziologie – 5

-Spitalul Județean Cluj – 7

-Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie – 4

-Spitalul de Recuperare Cluj – 3

-Spitalul Municipal Dej – 6

-Spitalul Municipal Turda – 4

Secții de preterapie intensivă

Pe lângă secțiile de ATI Covid-19, sunt amenajate secții de preterapie intensivă, unde pacienții cu forme grave primesc oxigen înainte de a se ajunge la intubație. Sunt paturi dotate cu sisteme de ventilație non-invazivă. Locurile sunt distribuite astfel:

-Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 42

-Spitalul Municipal Clujana -20

-Spitalul de Pneumoftiziologie- 12

-Spitalul Județean Cluj -13

-Spitalul de Recuperare – 7

Cluj este în topul județelor cu cele mai multe cazuri de COVID

Peste 250 de cazuri noi de infecție cu coronavirus la Cluj doar de ieri până azi, e cel mai mare număr de cazuri noi într-un județ din țară, exceptând Capitala și județul Timiș. Clujul rămâne județul din țară cu cele mai multe infecții cu coronavirus depistate de la debutul pandemiei în urmă cu un an, cu numărul cazurilor noi de astăzi, de 254, numărul total ajunge la peste 42.300.

Totodată Clujul rămâne în zona roșie a infecțiilor, cu peste trei cazuri la mia de locuitori, incidența infecției în județ este azi de 3,31 cazuri la mie, a treia cea mai ridicată din țară după Timiș și Ilfov și considerabil mai ridicată decât media națională, de 2,68 cazuri la mie.


Comentarii Facebook