Miercuri 24 Aprilie

Valul 5 COVID dă semne de oboseală. Cercetătorii de la UBB vin cu noutăți tot mai optimiste


Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei sau cel puțin de sfârșitul valului 5 al pandemiei. Noutățile pozitive sunt aduse și de către un grup de cercetători de la UBB, recunoscuți pentru acuratețea predicțiilor în legătură cu pandemia. 

Levente Szasz este coordonatorul echipei de cercetători care a pus bazele unei platforme în care publică periodic informaţii şi infografice privind evoluţia pandemiei. În proiect sunt implicaţi cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor de la UBB Cluj. Chiar şi britanicii de la BBC au folosit informaţiile lor şi au publicat hărţi întocmite de aceştia, fiindcă predicţiile s-au dovedit a fi exacte, notează Adevărul.

Calculele pentru predicțiile COVID au la bază trei factori esențiali

Am ajuns în vârful valului cinci. Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni va începe o stagnare sau chiar o uşoară scădere a numărului de cazuri noi pe zi”. Acesta este mesajul postat de cercetătorii clujeni la începutul acestei săptămâni, iar cifrele de luni, marţi şi de miercuri arată că au avut dreptate. 

Levente Szasz a explicat, pentru Adevarul.ro, că echipa de cercetători ţine cont de trei factori esenţiali:

Primul factor este legat de datele din trecut: cum au evoluat valurile precedente şi cum a evoluat acest val până acum. Al doilea factor este acea rată de reproducere a virusului, care e un indicator simplu. Atâta timp cât valoarea lui e peste 1, înseamnă că cineva care e infectat va infecta în medie mai mult de o persoană, adică pandemia e în creştere. Când acest indicator R scade sub valoarea unitară, înseamnă că valul respectiv e în retragere. Al treilea factor e reprezentat de mobilitatea populaţiei în România. Pe baza celor trei factori elaborăm aceste previziuni pe termen scurt”.

Stagnare şi chiar o uşoară scădere a cazurilor COVID

Levente Szasz a detaliat pentru „Adevărul”: „Conform acestui model de previziune pe care îl folosim deja de mai mult de un an în cadrul proiectului nostru prin care încercăm să estimăm evoluţia valurilor acestei pandemii pe termen scurt, ultima previziune arată că am ajuns în vârful valului 5, iar de acum încolo, cel puţin conform calculelor noastre, ne aşteptăm la stagnarea şi deja la o uşoară scădere a numărului de cazuri noi identificate”, spune Szasz.

Chiar şi aşa, evoluţia pandemiei pe termen lung rămâne o necunoscută pentru orice expert. Asta în primul rând pentru că virusul a oferit până acum suficiente surprize şi mutaţii încât să apară tulpini din ce în ce mai infecţioase. 

Comentarii Facebook