Valeriu Gheorghiță: „La cât de contagios e Omicron, e puțin probabil să fie persoane care să nu intre în contact cu ea”


Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că, având în vedere cât de contagioasă este varianta Omicron a coronavirusului, este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate mare a populației, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.

Uitându-mă la situația epidemiologică din țările vest-europene, în mod deosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie și în celelalte țări limitrofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri.

Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puțin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută.

Mai mult, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spații închise, slab ventilate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta spune că este nerelevant faptul că avem la acest moment din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evoluție ușoară sau asimptomatică pentru că în general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt protejate parțial în urma faptului că sunt vaccinate sau au istoric de trecere prin boală.

Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a mai spus Gheorghiță.


Comentarii Facebook