Vaccinurile Pfizer/BioNtech și AstraZeneca, eficiente și împotriva tulpinei indiene


Un studiu realizat în Marea Britanie relevă faptul că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNtech și AstraZeneca sunt eficiente atât împotriva tulpinei britanice a COVID-19, dar și în cazul celei indiene.

Astfel, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost eficient 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene, B.1.617.2, la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei engleze, în timp ce serul AstraZeneca a fost eficient 60%, comparativ cu 66% contra variantei engleze, potrivit Agerpres.

Rezultatele au fost lăudate de autoritățile britanice care le-au descris drept "inovatoare", într-un moment în care guvernul se bazează pe campania sa de vaccinare pentru a se proteja de un focar al variantei indiene care pune în pericol continuarea planului său de relaxare a restricţiilor.

Pentru a opri răspândirea acestei variante, intervalul dintre două doze de vaccin a fost redus la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi cele  vulnerabile, iar testarea fost intensificată în zonele afectate mai ales din nord-vestul Angliei şi unele zone din Londra.

Cele două vaccinuri studiate sunt eficiente 33% împotriva bolii simptomatice cauzate de varianta indiană la trei săptămâni după injectarea primei doze, comparativ cu aproximativ 50% împotriva variantei Kent, potrivit PHE.

Genomul coronavirusului a fost secvenţiat pentru 12.675 de cazuri incluse în acest studiu, dintre care 1.054 au fost variante indiene.

Cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Marea Britanie între 1 februarie şi 18 mai, dintre acestea șase ducând la deces.


Comentarii Facebook