Vaccinul antigripal va fi eliberat pe baza unei rețete electronice. Cine beneficiază de compensare 100%


Felul în care este achiziționat și administrat vaccinul gripal se va schimba anul acesta.

Vaccinul va putea fi cumpărat din farmacii direct de către pacienți, pe baza unei prescripții electronice, primite de la medicul de familie, a explicat coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, pentru News.ro

„În primul rând, vaccinul gripal va putea fi procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripţii emise de către medicul de familie. Şi, un element foarte important, această prescripţie este una electronică, lucru care atrage faptul că doar pacienţii asiguraţi vor beneficia de această prescripţie. Practic, orice pacient care are o boală cronică sau se încadrează în grupele la risc definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de către Ministerul Sănătăţii poate beneficia începând cu luna septembrie, octombrie - depinde când va intra în vigoare această Hotărâre de Guvern - de o prescripţie electronică, merge la farmacie, îşi ridică vaccinul, şi un aspect foarte important, este că acesta se va întoarce cât se poate de repede în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator, astfel încât acesta să fie administrat pentru a respecta lanţul de frig”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Grupele la risc nu vor plăti nimic pentru vaccin, iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.

,,Conform Hotărârii de Guvern vor exista grupe la risc pe care le-am enumerat puţin mai devreme (n.r. copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, gravide, personalul medical şi personalul de îngrijire, de orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice) care vor avea o compensare 100%, deci nu vor plăti niciun leu pe vaccin în farmacie, şi va exista o grupă la risc a persoanelor între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice şi care vor beneficia de vaccinul compensat 50%”, a mai spus medicul.


Comentarii Facebook