Vaccinarea la copiii între 12 și 15 ani ar putea fi autorizată în UE în luna mai. Gheorghiță: „Suntem pregătiți”



Imunizarea adolescenților cu unul dintre serurile anti-Covid-19, la un pas să devină realitate. Vaccinarea la copiii între 12 și 15 ani ar putea fi autorizată în UE în luna mai. Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că țara noastră este pregătită.

Vaccinarea la copiii între 12 și 15 ani ar putea fi autorizată în UE în luna mai

Emer Cooke, director executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a anunțat că vaccinul anti-Covid-19 produs de companiile Pfizer și BioNTech ar putea fi autorizat, până la finalul lunii mai, pentru administrarea în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

În prezent, termenul pe care îl avem pentru aprobare este undeva în iunie. Încercăm să vedem dacă putem accelera acest proces (pentru a da undă verde) la sfârşitul lunii mai. Ni s-au promis date din analiza efectuată de Canada în următoarele câteva săptămâni şi acest lucru ar putea accelera procesul de revizuire”, a spus Emer Cooke.

Reprezentantul EMA a mai precizat că momentul în care va începe vaccinarea la copiii între 12 și 15 ani va depinde statele membre ale Uniunii Europene, după aprobarea EMA. În Statele Unite ale Americii se poate da deja startul imunizării minorilor din această categorie de vârstă, după ce autoritățile din SUA au aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech pentru grupa de vârstă menționată.

Valeriu Gheorghiță: „Suntem pregătiți”

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a vorbit recent despre imunizarea adolescenților din țările europene, în următoarele luni.

În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Agenţia americană pentru Medicamente) şi eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai – început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare”, a afirmat Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a declarat că, în România, vor exista suficiente doze de vaccin pentru imunizarea adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Din câte ştiu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă. Nu trebuie să mai contractăm doze suplimentare. Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. (…) Deci avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.


Comentarii Facebook