Un studiu spulberă teoria că Omicron aduce sfârșitul pandemiei. O subvariantă a virusului rezistă la tratament și se răspândește mai rapid


Sfârșitul pandemiei pare a fi mult mai departe decât speram cu toții. Deși s-a vorbit mult despre relaxări a măsurilor anti-COVID în ultima perioadă, subvarianta BA.2 a virusului Omicron se răspândește mai rapid și provoacă, de asemenea, o formă mai gravă a bolii. Subvarianta BA.2 a virusului Omicron este capabilă să contracareze mai multe tratamente utilizate în prezent împotriva COVID.

Noi experimente de laborator efectuate în Japonia arată cum BA.2 are caracteristici care îi permit să determine îmbolnăviri mai grave decât variantele precedente, inclusiv Delta. La fel ca Omicron, BA.2 pare să fie capabilă să  „ocolească”, în mare măsură, imunitatea creată prin vaccinare. Însă, doza booster reface protecția și determină o scădere de 74% a probabilității de a face boala după infecție.

Ce spun datele colectate despre subvarianta BA.2 a virusului Omicron

Cercetătorii spun că BA.2 diferă de Omicron la fel de mult pe cât diferă variantele Alfa, Beta, Gamma și Delta, una în raport cu alta.

După cum știți, BA.2 este numit 'Omicron invizibil', pentru că nu este evidențiat de testele PCR precum este Omicron, ca eșec al genei-țintă S. Prin urmare, laboratoarele trebuie să secvențieze virusul pentru a găsi această variantă. Stabilirea unei metode de a detecta în mod specific subvarianta BA.2 ar fi primul lucru pe care multe țări trebuie să îl facă”, arată Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a condus studiul citat de CNN.

BA.2 are o contagiozitate cu 30% până la 50% mai mare decât Omicron și a fost detectată în 74 de țări și 47 de state americane

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că 4% dintre pacienții actuali din SUA depistați cu COVID s-au infectat cu BA.2.

Potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății, BA.2 a devenit dominantă în Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine.

În statele unde BA.2 a provocat infecții, precum Africa de Sud și Marea Britanie, spitalizările sunt în scădere, însă în Danemarca, unde BA.2 a devenit cauza principală a infecțiilor COVID, internările și decesele au un trend ascendent, notează CNN, citat de Antena 3. 

Comentarii Facebook