Miercuri 6 Iulie

Trei din 10 români sunt obezi. Forumul Român pentru Obezitate cere recunoașterea obezității ca boală cronică în România


La nivel mondial, evoluția obezității a crescut accelerat în anul 2022. Forumul Român pentru Obezitate (FORO) a lansat o Coaliție Națională pentru Combaterea Obezității și a propus recunoașterea obezității ca boală cronică în România și stabilirea unor politici de sănătate care urmăresc prevenirea acesteia. OMS avertizează că o ”epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa.

Coaliția de guvernare atrage atenția că obezitatea este o boală cronică și trebuie tratată ca atare. Evoluția obezității a fost una de creștere accelerată la nivel mondial, în anul 2022 având următoarele date raportate:

  • 800 milioane persoane trăiesc cu obezitate; 
  • obezitatea la copii se estimează că va crește cu 60% până în 2030, când numărul copiilor cu obezitate va atinge 250 milioane; 
  • costurile cu consecințele medicale ale obezității vor atinge 1 trilion dolari până în 2025. 

În România situația este îngrijorătoare

  • 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane) 
  • 34,6% din populația României e afectată de suprapondere 
  • 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea

România va avea 490.000 de copii cu obezitate până în 2030

Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are 7/10 scor de risc în ceea ce privește creșterea obezității la copii până în 2030 (de la 8,3% în 2016 până la 20,1% în 2030). 

Scorul de risc al României în privința obezității: urmând politicile actuale, șansele să respectăm planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezității până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% la populația adultă de sex masculin și de 4% la populația adultă de sex feminin. 

Incidența foarte ridicată a obezității în România este dublată și de o percepție deformată pe care românii o au asupra acesteia – doar 1 din 4 români din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia.  

Nu doar incidența obezității în România ne îngrijorează, ci și felul în care oamenii se raportează la ea. Cel mai recent studiu de percepție privind obezitatea arată  o dată în plus că ne confruntăm cu o situație critică, care reclamă acțiune imediată: obezitatea este slab reprezentată în mintea românilor ca afecțiune sau boală care poate afecta grav starea de sănătate, fiind spontan menționată de doar 4% dintre românii din mediul urban participanți la studiu”, a declarat Prof. univ. Dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie. 

În acest context, Prof. univ. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a lansat un apel deschis la acțiune pentru toți factorii interesați pentru a se alătura Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității:

Este momentul să recunoaștem obezitatea ca problemă importantă de sănătate publică și să instituim politici adecvate pentru prevenția, tratamentul și managementul integrat al obezității, similar altor boli cronice, punând accentul și pe responsabilitatea sistemică”. 

Comentarii Facebook