Vineri 9 Decembrie

Sute de mii de euro pentru „câțiva centimetri în plus”: Bărbații apelează la o operație chinuitoare în speranța că vor pleca acasă mai înalți


Un număr tot mai mare de bărbați aleg să facă o operație drastică și scumpă pentru a crește cu până la 15 centimetri în înălțime, cu toate că în încercarea de a deveni mai înalți trebuie să își rupă ambele femururi. Procedura cosmetică înspăimântătoare costă între 60.000 și 235.000 de euro și presupune ruperea oaselor din picioare, aplicarea unor tije de metal și o reabilitare care poate dura luni de zile și la finalul căreia pacientul trebuie să învețe din nou să meargă, scrie Financial Times

Există o serie de complicații care pot apărea în urma procedurii, inclusiv leziuni ale nervilor, cheaguri de sânge, dureri chinuitoare și posibilitatea ca oasele să nu se mai sudeze la loc. Dacă au noroc, supraviețuitorii se pot bucura de o înălțime mai mare cu 7 - 15 centimetri, dacă pe lângă alungirea femurului aleg să își extindă și tibia. 

În mod uimitor, procedura este una tot mai populară. Sute de persoane din toată lumea aleg să facă operația în fiecare an, iar studiile arată că cei mai mulți dintre ei sunt bărbați. 

John Lovedale a plătit 75.000 de dolari pentru privilegiul agonizat de a-și vedea picioarele alungite. Bărbatul de 40 și ceva de ani a crescut de la înălțimea de 1,73 metri la 1,80 metri.

Pentru a crește șapte centimetri, Lovedale a avut ambele femururi rupte și cuie de metal introduse în mijlocul lor. Fiecare cui este făcut din titaniu, un metal flexibil și rezistent, precum osul, și este de mărimea unei petarde.

oper 2.jpg

Cuiele din picioarele sale au fost extinse câte un milimetru în fiecare zi timp de 90 de zile cu ajutorul unui dispozitiv magnetic asemănător unei telecomenzi. Tot ce a rămas de făcut apoi pentru Lovedale a fost să aștepte până când oasele rupte i s-au vindecat. 

Urmările operației: proporții ciudate, recuperare lungă și dureri sfâșietoare 

În urma unei astfel de proceduri, există desigur și riscuri. Toată creșterea în înălțime se trage de la alungirea picioarelor, astfel că proporțiile corpului pot arăta puțin ciudat, în special când ești dezbrăcat. 

Recuperarea poate fi foarte lungă și dureroasă. Oasele din picioarele lui Lovedale nu erau încă vindecate atunci când a oferit interviul pentru GQ, iar o mică secțiune a femurului drept era încă moale, astfel că cel mai mic pas greșit putea să îi rupă osul în două. Riscul e cu atât mai pronunțat pentru persoanele cu o greutate mai mare. 

Următoarea problemă o reprezintă durerea, care este necruțătoare. Extinderea cuielor din picioarele lui Lovedale îi întind nervii și țesutul din jurul oaselor, în special mușchii groși și cărnoși ai coapsei, până la un punct în care durerea devine sfâșietoare. 

Din această cauză, Lovedale nu a putut să meargă timp de mai multe luni de zile. „[Doctorii] te umplu cu destule calmante așa încât durerea devine suportabilă”, a explicat Lovedale, care însă s-a temut că va deveni dependent de analgezice și, ca atare, a renunțat la ele mai devreme decât i-au recomandat doctorii.

oper 3.jpg

Luni de zile de chinuri pentru câțiva centimetri în plus 

Dar de ce ar vrea cineva ca Lovedale, un bărbat prezentabil, plin de încredere și amuzant, tată a trei copii, să apeleze la o astfel de procedură care l-a costat mai mult decât o mașină Tesla și care i-a provocat luni de agonie pentru doar câțiva centimetri în plus? „Am observat că persoanele mai înalte par să aibă o viață mai ușoară”, a spus Lovedale, râzând și ridicând din umeri. „Lumea pare să se încline în fața lor”. 

Doctorul Kevin Debiparshad, unul dintre puținii chirurgi americani care realizează operația estetică de alungire a picioarelor și un expert în domeniu, a spus că afacerea e înfloritoare. De când oamenii au început să muncească de acasă din cauza restricțiilor din timpul pandemiei de COVID-19, institutul lui Debiparshad a înregistrat de două ori mai mulți pacienți decât în mod normal, au fost și luni în care 50 de persoane apelau la serviciile sale.

oper 4.jpg

Sursa foto: Profimedia Images


Comentarii Facebook