Screening pentru depistarea fibromului uterin la Spitalul ARES Cluj. Pacientele au reducere 50% la consultația ginecologică


Luna mai debutează cu o campanie de screening pentru depistarea fibromului uterin, inițiată de Spitalul ARES Cluj Napoca. Femeile au 50% reducere la pachetul ginecologic care include consultație și ecografie endovaginală. Fibromul uterin reprezintă afecțiunea benignă feminină cea mai răspândită și se manifestă prin apariția unor excrescențe la nivelul peretelui uterin, mai exact în stratul muscular denumit miometru. Peste 40% dintre femeile de vârstă fertilă se confruntă pe durata vieții cu cel puțin un fibrom uterin. Cu toate acestea, multe dintre pacientele care suferă de această afecțiune, în special cele în cazul cărora boala este asimptomatică, nu știu că au fibrom uterin.

Teoretic, orice femeie poate dezvolta fibrom uterin pe parcursul vieții genital active. Aceste tumori sunt hormono-dependente, în geneza și dezvoltarea lor jucând un rol major hormonii estrogeni și progesteronul. La început, fibroamele uterine pot fi complet asimptomatice și în unele cazuri pot rămâne silențioase. În cele mai multe cazuri, însă, ele vor dezvolta simptomatologie variabilă în funcție de dimensiunea, localizarea și numărul lor (e important să spunem că în multe cazuri o pacientă poate dezvolta mai mult de un fibrom)”, explică dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog în cadrul departamentului Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj-Napoca.

În cazul fibroamelor uterine asimptomatice, dar și pentru depistarea precoce a oricărei forme de fibrom, este recomandat screeningul ginecologic, prin ecografie transvaginală. Acest tip de investigație poate diagnostica cu precizie prezența, numărul și dimensiunile fibroamelor uterine. 

Investigația cea mai la îndemână și cu o rată de depistare foarte bună este un examen ecografic ginecologic, preferabil a fi efectuat transvaginal. Practic, niciun control ginecologic nu poate fi considerat complet fără această examinare simplă, fără riscuri, ce poate evidenția prezența chiar și a unui fibrom de mici dimensiuni, asimptomatic la momentul consultului” arată dr. Surugiu.

Campania de screening inițiată de Spitalul ARES Cluj-Napoca se adresează femeilor de orice vârstă, care doresc o evaluare ginecologică, precum și pacientelor diagnosticate cu fibrom uterin care doresc evaluare în vederea stabilirii celui mai potrivit tratament.

Tratamentul fibromului uterin este complex, dar el se individualizează, în funcție de numeroși factori, precum vârsta pacientei, stadiul planning-ului familial și, bineînțeles, numărul fibroamelor, dimensiunea la care a ajuns uterul și amploarea manifestărilor clinice. În cazul unora dintre fibroamele de mici dimensiuni, asimptomatice, este suficientă simpla supraveghere clinică și ecografică. În alte situații deținem mijloace medicamentoase, dar de multe ori nu avem efecte de durată. O opțiune ce a luat amploare în ultimii ani și în România este reprezentată de embolizarea uterină, cu rezultate foarte bune acolo unde se face o selecție corectă a cazurilor. Această abordare minim invazivă are și avantajul efectuării în condiții de spitalizare de zi, iar pacientele evită riscurile asociate unui act chirurgical” explică dr. Surugiu.

În cadrul Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj Napoca, din strada Republicii numărul 8, pacientele pot beneficia ulterior de tratamentul afecțiunii prin procedura de embolizare a fibromului uterin. Această procedură minim invazivă permite tratarea fibromului fără tăieturi, prin intermediul arterelor, asigurând astfel păstrarea integrității aparatului reproducător. 

Embolizarea presupune întreruperea alimentării cu sânge a fibroamelor uterine. Aceasta se efectuează sub control radiologic, cu ajutorul razelor X, prin injectarea de material emboligen, adică microparticule biocompatibile cu dimensiunea de 600 sau 800 microni, în arterele ce asigură “hrănirea” cu sânge a fibroamelor. 

Dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog, Asistent Universitar UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și doctor în medicină va acorda în cadrul campaniei de screening consultații ginecologice complete, cu reducere 50%. Programările se fac la numărul de telefon 0319300, cu mențiunea ”screening fibrom uterin”.

ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România, oferind soluții terapeutice inovatoare de cardiologie și radiologie intervențională în București, Cluj-Napoca, Pitești, Constanța și Tulcea. Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală, cu accent pe cardiologie. În spiritul acestei misiuni, de-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale. Din 2019, ARES este deținut de fondul american de investiții Highlander Partners.

Comentarii Facebook