Ce tulburări riscă să dezvolte copiii care sunt bătuți de părinți. Au șanse mari să nu devină adulți sănătoși


Violența domestică asupra copiilor nu este o noutate pentru societatea românească. Pe vremea când erau copii, multe dintre persoane au fost bătute de părinți cu scopul de a sancționa anumite fapte sau atitudini. Într-un studiu realizat de curând, specialiștii au demonstrat ce tulburare riscă să dezvolte adulții care au primit astfel de „corecții” din partea părinților.

Familia reprezintă contextul fizic şi social ce asigură copilului resursele necesare pentru a creşte, a se dezvolta şi a se maturiza şi în final a duce mai departe viaţa, prin modul în care va fi părinte cu proprii copii. Evenimentele traumatizante provoacă un nivel crescut de cortizol în corpul copilului, ceea ce modifică specific echilibrul neuroendocrin, care influenţează întreaga dezvoltare şi stare de sănătate fizică. 

Cercetători de la College of Texas Medical Branh din Statele Unite ale Americii au realizat un studiu pe 800 de adulți pentru a demonstra ce efecte poate avea acest obicei de-a bate un copil cu scopul de a-l pedepsi. Rezultatele au scos la iveală un fenomen îngrijorător: cu cât un copil a fost bătut mai des, cu atât el a avut șanse mai mari să devină un adult care nu respectă legile și autoritățile, un adult care are o relație nu tocmai bună cu părinții și care poate ajunge, mai devreme sau mai târziu, să-și lovească partenerul de cuplu, copiii sau alte persoane din jur, scrie Antena 1.

În plus, studiul a mai scos la iveală că persoanele care au fost bătute de părinți atunci când erau copii au risc mai mare de-a dezvolta probleme ale sănătății mintale, precum anxietate, depresie și vicii, la care se adaugă lipsa de empatie și absența unor valori morale și de comportament social, arată cei de la shareslosion.com.

În majoritatea cazurilor de violenţă în familie, copiii sunt atât martori cât şi ascultători fideli, confidenţi ai victimei precum şi victime directe ale abuzului din partea părinţilor. Psihologii trag un semnal de alarmă și pun în evidență faptul că este extrem de important ca părinții să nu recurgă la astfel de metode de a educa sau pedepsi un copil, fiindcă pot exista efecte nedorite mai târziu, în perioada de adult.

Comentarii Facebook