Răzvan Cherecheș: „Cum puteți face diferența între dovezile științifice și fanteziile mincinoase?”


Specialistul în Sănătate Publică de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, a explicat cum ar trebui oamenii să facă diferența între informațiile reale și cele false care apar pe internet în legătură cu COVID-19, vaccinuri și tulpinile bolii.

„Dovezile științifice se modifică mereu”

Astfel, specialistul explică în detaliu cum, în timp ce fanteziile conspiraționiste nu se modifică, dovezile științifice se modifică constant.

Fanteziile conspiraționiste nu se schimbă, își modifică doar nivelul de vehemență și agresivitate.Dovezile științifice se modifică mereu, în funcție de rezultatul studiilor și cercetărilor finalizate.

Nimeni nu știe TOT, oamenii de știință pot doar să spună care este stadiul actual al dovezilor științifice.

Se mai trezește câte unul: „Păi acum 5 luni spuneați exact opusul" - exact aceasta este caracteristica științei: în evoluție continuă, pe măsură ce descoperim tot mai multe elemente despre realitatea din jurul nostru”, a spus acesta.

De asemenea, a oferit exemple concrete de conspirații și descoperiri care se schimbă:

1. Unii oameni susțin în 2021 că pământul este plat pentru că ei nu văd curbura cu ochii lor și așa le spune lor mintea lor;

2. Cu fiecare an care a trecut în ultimele sute de ani aflăm tot mai multe despre forma, traiectoria planetei noastre, galaxii, găuri negre; 

O abordare corectă este ca atunci când apar elemente noi, atunci când sunt finalizate studii noi - acestea să fie comunicate către public, chiar dacă nu sunt perfect coerente cu ce știam înainte.

Atunci când îl auziți pe câte unul din jur spunând cu satisfacție că un cercetător spunea ceva diferit acum 5 luni, gândiți-vă că, la un moment dat, cineva a spus „păi înainte spuneau că pământul e perfect rotund, acum spun că nu e chiar o sferă perfectă - se contrazic, vă spun eu că e plat!", a conchis specialistul.


Comentarii Facebook