Rafila îi acuză pe cei de la UNTOLD și pe Emil Boc de valul 4:„Rezultatele acestor concentrări mari de persoane au generat o creştere a transmiterii”


Efectele participării în număr mare la festivalul Untold de la Cluj se văd în trendul ascendent al infectărilor pe care îl observăm în perioada de faţă, a spus Alexandru Rafila, medic şi reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății. 

Mai mult de 265.000 de persoane, din peste 100 de ţări, au venit să asculte muzică live la Cluj-Napoca în această toamnă. Organizatorii UNTOLD au insistat că perimetrul unde a avut loc festivalul a fost „cel mai sigur loc public din România”, cu toate că cei vaccinați transmit boala mai departe.

Numărul de cazuri a crescut din cauza festivalului, susține Rafila

Clujul este pe locul doi. (n.r. – la efectele valului 4 în numărul de cazuri). Acum nu ştiu, poate că domnul primar Emil Boc îşi ia rucsacul, aşa cum mi-a recomandat mie, şi merge să testeze prin diverse locuri publice, lumea. Se vede, dacă vă uitaţi la nivelul judeţului Cluj, că nu numai Cluj-Napoca e afectat şi multe alte localităţi sunt foarte afectate.

Şi încă un lucru: foarte multe persoane din alte oraşe, din Bucureşti, Timişoara, unde sunt incidenţe mari, au fost la acest festival (n.r. – discuţia era despre Untold), iar acum ne găsim în perioada în care rezultatele acestor concentrări mari de persoane au generat o creştere a transmiterii”, a spus profesorul Alexandru Rafila miercuri seara, în direct la România TV.

Municipiul Cluj-Napoca a ajuns miercuri la o incidență a cazurilor noi de Covid-19 de 6,03 la mia de locuitori. Orașul va intra într-o perioadă de observare din partea autoritățile, care vor urmări evoluția cazurilor în următoarele 48 de ore, iar dacă acestea mențin trendul ascendent e posibil ca de vineri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să introducă măsuri mai dure, printre care și carantina de weekend. 

S-au înregistrat creșteri ale numărului de cazuri și în marile orașe ale județului. Astfel, la Dej s-a ajuns la 4,44, Gherla (2,66), Turda (2,57), Câmpia Turzii (2,30) și Huedin (2,40).

UPDATE 1.10.2021
Directorul de comunicare al Untold, Edy Chereji, i-a raspuns pe Facebook lui Alexandru Rafila:

"Nu cred ca a existat persoana mai expusa ca mine in timpul festivalului, avand in vedere cu cata lume stau eu de vorba timp de 4 zile! Cei care veniti la festival vedeti asta. Dar m-am vaccinat si uite ca au trecut deja 3 saptamani si nu am avut nici o problema. Ioana la fel! Parintii mei care au fost 2 zile la festival, la fel, sunt ok! Stiu si persoane care au mai tusit, le-a mai curs nasul, i-a mai durut gatul, dar sunt ok, au avut simptome de raceala normala. La fel stiu oameni care s-au imbolnavit in alte colective, de la scoala, sala, job, tren etc, dar sunt cu totii ok. Pentru ca sunt si suntem vaccinati! Si pana la urma, nu despre asta e vorba cu vaccinul? Ne vaccinam ca in cazul in care ne infectam sa nu facem forme grave, ne vaccinam ca sa ne traim viata, nu ca sa stam izolati. Iar cine vrea sa stea izolat, e dreptul lui. Fie ca e vaccinat, fie ca nu e vaccinat, nu e nimeni obligat sa participe la evenimente, petreceri, teatru, film etc.

In schimb, Dl Alexandru Rafila a gasit explicatia nivelului la care a ajuns pandemia in Romania. Noi, UNTOLD, suntem vinovati. Probabil, in mintea dlui, tot UNTOLD e de vina si pentru ca Romania e la coada Europei la vaccinare. Ca vine valul 4 stiam inca din vara. Daca nu se tinea Untold, nu mai aveam valul valul 4? Dvs dl Rafila aratati cu degetul catre cei 70.000-80.000 de indivizi unici care au fost timp de 4 zile la UNTOLD, din care 75% au fost vaccinati (lucru dovedit prin scanarea TUTUROR Certificatelor Digitale Europene Covid) iar restul au fost testati in 28 de centre autorizate in toata tara, de 2 ori in 4 zile, dar nu vedeti nici un risc in cei 2,8 milioane de elevi care au inceput scoala si care nu sunt nici vaccinati si nici testati, nici in cele 200.000 de cadre didactice care nu stim nici daca sunt vaccinate nici daca sunt testate! Eu inteleg strategia asta. Dati cu manta ca sa loviti mingea! Dar tare m-as bucura sa nu reducem totul la politica. Asa ca as reveni la valul 4, pentru care ne-am pregatit din vara, ca ne-ati spus ca vine. Va intreb, in calitate mea de antrepenor roman, de om care s-a chinuit sa faca ceva in perioada asta, sa se pregatesca pentru vremurile astea, sa se zbata pentru un plan coerent pentru industria noastra, va intreb pe Dvs in calitate de medic, specialist, fost reprezentant OMS si de curand ales al poporului in Parlament: Dvs ce actiuni concrete ati facut impotriva valului 4? Ati pornit cumva vreo campanie prin care convingeti oamenii sa se vaccineze? Ati fost pe la televizor sa ne prezentati o campanie facuta de Dvs si sa o tot sustineti cu aceeasi intensitate cu care constant ca ne acuzati pe noi? Ati avut vreo initiativa prin care sa dati tonul la vaccinare prin toate institutiile statului si sa dati un exemplu oamenilor de rand? V-ati dus sa convingeti colegii de partid care conduc destinele atator sate sa faca campanie pro-vaccinare, din casa in casa, asa cum se obisnuieste atunci cand aveti alegeri? V-ati dat peste cap sa convingeti popii sa se alature demersului de vaccinare? Ati convins macar 200 de colegi medici sa se vaccineze si sa nu mai fie antivaccin? Si macar inca vreo 200 de profesori…

Dle Rafila, pe banii nostri, ai celor care platim taxe si impozite, despre astfel de proiecte mi-ar face placere sa va aud vorbind si sa va vad luptand!

Contribuim fiecare prin taxe platite ma timp si la leafa Dvs ca sa va vedem cum faceti actiuni concrete, nu ca sa va tot vedem la televizor aruncand petarde politice! Iar daca veti face din actiunile concrete pe care le-am enumerat mai sus, veti fi de un real ajutor pentru toata lumea. Si pentru cei care vin la UNTOLD si pentru cei care nu vin. Altfel, atitudinea asta de apa sfintita, in care doar ne atentionati si ne tot spuneti cum ar putea sa fie, dar nu faceti nimic concret, nu ajuta la nimic! Noi macar ne-am asumat ceva concret, am facut un model clar de masuri de siguranta pentru evenimente, cele mai ample posibil, model care a ajuns sa fie studiat si analizat si la nivel international si am contribuit atat la stimularea vaccinarii cat si la stimularea testarii (in cele 4 zile, din 60.000 de peste facute in Romania, cam 23.000 au fost facute doar de persoane care au venit la festival). Dvs ce ati facut concret Dle Rafila? Asa cum Dvs va dati cu parerea despre cauza numarului de cazuri, asa pot sa imi dau si eu cu parerea si sa afirm ca probabil situatia asta de comentator de fotbal va place! Fiindca nu implica nici o responsabilitate! Stati pe margine si aratati cu degetul catre oamenii care se chinuie sa faca ceva, fara sa vedem niste actiuni din partea Dvs, cu rezultate concrete.

Iar la mine la Cluj-Napoca este o vorba atunci cand cineva are abordarea asta. Zice asa: “e ca patrunjelu-n supa; nici nu strica nici n-ajuta!”. Cei care v-au pus acolo unde sunteti, clar asteapta mai mult din partea Dvs!"

Comentarii Facebook