Duminica 2 Octombrie

Rafila: Două milioane de vaccinuri anti-COVID au expirat. România mai așteaptă un număr de doze care „depășește consistent populația țării”


Statul român a aruncat până în acest moment două milioane de vaccinuri anti-COVID, a declarat Alexandru Rafila, ministrul sănătății, într-un interviu acordat SpotMedia. Iar în baza contractelor încheiate, în România mai trebuie să ajungă și alte tranșe de vaccinuri până la finalul 2023.

De la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020 și până la începutul acestui an, România a primit aproape 29 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Iar țara noastră, unde ritmul de vaccinare a fost mereu sub așteptări, mai are de primit doze, scrie Libertatea.

Întrebat câte vaccinuri au expirat sau au fost aruncate până în prezent, Rafila a răspuns: „Nu pot să discut aspectele contractuale. Acestea sunt confidențiale, totuși o cantitate considerabilă de vaccinuri, două milioane au expirat între timp. Am făcut tot ce am putut să valorific aceste vaccinuri. România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6,5 milioane de doze”, a declarat ministrul pentru SpotMedia

Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro, scriu jurnaliștii de la SpotMedia. La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii. „E un lucru care se întâmplă la vaccinuri (n.r. expiră). Distrugerea vaccinurilor este cel mai dureros și costisitor lucru”, a mărturisit Rafila.

România urmează să primească și alte vaccinuri, prin contractele semnate anul trecut și la începutul lui 2022. Până anul viitor, așteptăm un număr de doze care „depășește consistent populația României”, potrivit declarațiilor făcute de ministru.

Comentarii Facebook