Depresia, insomnia sau atacurile de panică, cele mai adânci „răni” provocate de pandemie şi de războiul din Ucraina


Depresia, anxietatea și insomniile sunt confundate destul de ușor cu afecțiuni foarte grave. Însă chiar dacă cele trei afecțiuni nu sunt neapărat foarte grave, pot duce la probleme de care scăpăm foarte greu, ca de exemplu, probleme digestive, cardiologice sau neurologice. 

Specialiștii atrag atenția cu privire la numărul crescut de pacienți care sunt trimiși la psiholog sau psihiatru după lungi perioade de investigații medicale. De cele mai multe ori, aceste persoane trăiesc cu teama că au o boală incurabilă, chiar dacă ele se confruntă cu anxietate sau insomnii. 

Pandemia și războiul din Ucraina au accentuat stările de anxietate și/ sau depresie

Depresia și atacurile de panică s-au agravat sau chiar au apărut la persoanele cele mai optimiste și pline de viață, atrag atenția medicii specialiști. În multe cabinete, atât a doctorilor de familie cât și a psihologilor și psihiatrilor, numărul pacienților s-a dublat în mai puțin de trei luni. 

Afecţiunile cu care se confruntă oamenii în această perioadă

Din ce în ce mai multe persoane au început să sufere de depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburari alimentare, cumva de obezitate, bulimie. Putem spune că sunt afecţiuni noi care au apărut în această perioadă”, a declarat psihologul Constantin Cornea, notează Antena3.

Foarte mulți dintre pacienții care au trecut pintr-o serie lungă de analize au ajuns într-un final la psiholog sau psihiatru, dovedindu-se că problemele de sănătate se acutizau din cauza problemelor psihice. 

Stările de anxietate pot duce la afecţiuni digestive, cardiovasculare, neurologice sau dermatologice. Din acest motiv foarte multi pacienţi crezând că au o altă patologie gravă apelează târziu la un medic psihiatru. Costul şedinteţor de psihologie sau terapie ridică probleme pentru mulţi români. Specialiştii le recomandă acestora să apeleze sau ONG- uri, la spitalele sau clinicile care oferă astfel de servicii gratuit.


Comentarii Facebook