Raed Arafat: Oamenii au fost păcăliți. Punct. Trebuie să recunoaștem


În România sunt persoane care vin și spun în dezbateri televizate inclusiv că pandemia nu există, dar asta se întâmplă pentru că li se pun la dispoziție platforme ce îi ajută să răspândească astfel de informații false, pe care unii oameni, mai simpli, le cred, a declarat, duminică seara, la Digi24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Sunt oameni care răspândesc știri false în timpul unor dezbateri de la unele televiziuni, care invită astfel de persoane, iar aceste persoane vin cu teorii împotriva vaccinării, se pronunță împotriva oricărei măsuri luate de autorități pentru a limita răspândirea bolii, ba unii chiar au ajuns să nege existența pandemiei, deși este recunoscută de o lume întreagă”, a spus Raed Arafat. 

Explicând afirmația făcută zilele trecute, când a spus că ar trebui să li se taie microfonul unor astfel de persoane, șeful DSU a arătat că în acest caz deja nu mai este vorba despre dreptul la liberă exprimare, ci s-a ajuns la libertatea de a dezinforma și de a manipula.

Libertatea de dezinformare

Libera exprimare este garantată, este un lucru pe care îl respectăm cu toții, dar când îți ies oameni care n-au nicio bază științifică și comentează lucruri la care nu se pricep și vin cu informații false, cu informații denaturate, într-o țară în care s-a ajuns la 300 de decese pe zi, este un moment în care trebuie să decizi - da, continuăm să-i lăsăm să-și bată joc de orice decizie care se ia sau, măcar acolo unde transmiterea se face prin canale ale mass-mediei, acolo să se gândească - n-am zis că noi o s-o facem, ci să se gândească  - respectivele canale dacă vor să fie responsabile în continuare pentru ceea ce vedem în țară. Pentru că, în final, acest microfon le este oferit de cineva care le spune „vă rugăm, spuneți” și această situație deja a avut un impact major în România și acest impact este ce vedem acum”, a explicat Raed Arafat.

Au libertate, scriu toți pe Facebook-uri, scriu pe social media, ies în stradă și spun ce vor, nimeni nu i-a oprit, dar măcar să nu continuăm răspândirea forțată prin unele canale, la care se uită foarte multă lume, care este puțin informată și care stă și ia aceste informații de bune, pentru că au încredere într-o persoană sau au încredere într-un post sau au încredere într-un prezentator și ne trezim că ajungem să avem un număr de pacienți mult peste capacitatea noastră și avem număr de decese de 300 pe zi, ceea ce este imens”, a continuat Raed Arafat.

Oamenii să se gândească singuri: oare au fost păcăliți?

Oamenii „au fost păcăliți. Punct. Trebuie să recunoaștem. Au reușit unii să păcălească populația în halul în care numai 30 și ceva la sută să se vaccineze. Să zicem că mai erau 20 și ceva la sută pe care n-aveai cum să-i convingi, pentru că întotdeauna erau împotriva oricărui vaccin. Diferența a fost păcălită de cei care au mințit și care au venit cu informații false și au reușit să le răspândească mult mai bine decât informațiile corecte sau informațiile bazate pe știință, așa că la acest moment cred că trebuie să stăm toți și să ne gândim în liniște, fără să mai ascultăm pe unul, pe altul, să stăm să ne gândim pentru noi”, a îndemnat Raed Arafat.

Deja majoritatea familiilor au oameni decedați, au oameni care au sechele de la COVID, au oameni care sunt în spitale acum. Marea majoritate sunt persoane nevaccinate. Să se gândească: oare au fost păcăliți? Este momentul să se gândească că nimeni nu le vrea răul când îi sfătuim să se vaccineze ca să se protejeze. Și dacă este așa, să o facă. Dacă nu, își asumă riscul mai departe, iar noi facem tot posibilul să creăm locuri și să absorbim șocul care este cu un număr așa mare de pacienți. Nu este singura boală din România, mai avem și alți pacienți și mai avem și alte urgențe și încercăm să echilibrăm sistemul pentru a face față tuturor și să tratăm cât de mulți putem. Dar soluția optimă este să nu ajungi la spital și să te protejezi”, a încheiat Raed Arafat.


Comentarii Facebook