Preşedintele CNAS susține că românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați, de la 1 iulie


Persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, începând cu data de 1 iulie, potrivit șefei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.

Valeria Herdea a declarat că se doreşte semnarea unui nou contract-cadru care va avea o serie de modificări, dar „nu spectaculoase”, şi care va avea cam aceleaşi valori ca şi cel actual.Odată cu acest nou contract, cei neasigurați vor putea beneficia de servicii medicale ca cei asigurați, existând promisiunea ca Banca Mondială să plătească pentru acestea, potrivit Agerpres. 

„Să ştiţi că în sistemul medical, întâmplător sau nu, există şi bani. Unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este să ajutăm medicii să găsească acei bani şi să poată să-şi dezvolte serviciile.

La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, şi-a propus să aducă şi serviciile în atenţia noastră şi să poată fi remunerate.

Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali.

Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, a declarat Valeria Herdea.

Președintele CNAS a dezvăluit și situația la nivel național a relației dintre Casa de Asigurări și sistemul medical.

„Haideţi să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (...).

La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală - 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie”, a arătat ea.


Comentarii Facebook