O nouă serie de modificări la ,,taxa pe boală”. Cine va fi exclus de la plata impozitului pentru concediile medicale


Guvernul modifică pentru a treia oară „taxa pe boală”. 

Astfel, în urma unei ședințe de urgență care a avut loc joi, a fost adoptată o ordonanță de urgenţă care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuţia la sănătate (CASS).

Acum 4 luni,  s-a decis ca angajații aflați în concediu medical să primească sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale/recuperare. Concret, de la 1 ianuarie aceștia au fost nevoiți să suporte o nouă taxă, de 10% din salariul brut, însă anumite categorii au fost scutite de plata acestora. 

Ordonanța a fost modificată în trecut pentru a include diferite categorii vulnerabile, care nu erau incluse în forma inițială. 

Momentan, vor fi scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate indemnizaţiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se afla în concediu pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afecţiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arşi) și urgenţe medico-chirurgicale.

Astfel, românii care vor plăti CASS pentru concedii medicale, după intrarea în vigoare a ordonanţei, sunt cei din grupa 01 (Boală obişnuită), cod 07 (Carantină) şi cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării, în urma unei afecţiuni), potrivit realitatea.net.


Comentarii Facebook