Premieră endoscopică la Cluj pentru stabilirea gravității unei tumori! Clujenii care au astfel de afecțiuni, nu vor mai ajunge la bisturiu


Nu a fost vreme de formalități la deschiderea Centrului de Endoscopie Intervențională din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Încă de la primele momente de funcționare, Prof. univ. Dr. Romeo Chira a realizat o intervenție pentru evaluarea unei tumori maligne, aflată între plămânii unui pacient.

Astăzi, 6 aprilie, a avut loc deschiderea noului Centru de Endoscopie Intervențională. Prima intervenție din cea mai nouă facilitate medicală pusă la dispoziția pacienților de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a fost realizată chiar la inaugurarea ei.

Inaugurarea acestui centru este de o importanță deosebită, deoarece intervențiile pentru evaluări de acest gen erau realizate până acum prin operații complicate, cu un grad mai ridicat de risc. Aparatura nouă le permite medicilor să realizeze aceste evaluări într-un mod mult mai eficient, mai puțin invaziv, nemaifiind nevoie de intervenții cu bisturiul. 

operatie.jpg

Nu a existat timp de formalități pentru Prof. univ. Dr. Romeo Chira, deoarece deschiderea noului centru a văzut și prima intervenție, unde un pacient a avut nevoie de o biopsie, pentru o tumoare malignă, aflată între plămânii acestuia.

doctor.jpg

Intervenția cu scopul evaluării tumorii a fost un succes. După intervenție,  Prof. univ. Dr. Romeo Chira a detaliat procesul: „Am realizat o procedură eco endoscopică, transesofagiană, pentru evaluarea unei tumori mediastinale la un pacient cu cancer de prostată […] am efectuat și funcția eco endoscopica a leziunii cu prelevarea în fragmente pentru a putea certifica ceea ce bănuiam, că este o tumore mai rară […] care, probabil,  la evaluarea pe care am făcut-o, va avea in final o sanctiune chirurgicala, fiind o tumore benignă dar cu potențial de malignizare”.

În urma intervenției doctorului Chira, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Prof. Dr. Claudia Gherman, a discutat despre beneficiile pe care le va aduce noul centru pentru spital:

„Spitalul nostru, care este una dintre cele mai mari unități sanitare cu paturi din tara, are ca si permaneta preocupare cresterea nivelului calitatii serviciilor medicale pe care le furnizam pacientilor nostri. Astazi inauguram acest centru de endoscopie interventionala, lucru pe care il doream de mai multa vreme. Acesta va functiona in cadrul unui laborator de endoscopie digestiva pe care il aveam deja functional, pe care pe parcursul timpului l-am dezvoltat. El este coordonat de Prof. univ. Dr. Romeo Chira, la ora actuală (n.r. laboratorul), funcționează în două locații distincte, cu două puncte de lucru, ceea ce înseamnă un colectiv de specialiști extins, o dotare corespunzătoare și un număr dublu de pacienți care vor putea beneficia de aceste servicii”.

manager.jpg

Realizarea centrului a presupus reamenajarea spațiului de funcționare, utilizând fonduri asigurate de Consiliul Local Cluj-Napoca și din surse proprii ale spitalului, în valoare totală de aproximativ 250.000 lei. O altă componentă importantă a fost dotarea cu echipamente și aparatură medicală, din finanțare europeană, prin Consiliul Județean Cluj, însumând aproximativ 4.200.000 lei și cu fonduri asigurate de Ministerul Sănătății.

Printre aparatele de ultimă generație aflate în dotarea centrului amintim aparatul de radiologie cu braț mobil pentru proceduri de diagnosticare și intervenționale, un turn de endoscopie digestiva cu duodenoscop si ecoendoscop, aparat de fibroscan pentru evaluarea non-invaziva a bolilor hepatice cronice și un ecograf ultraperformant. 


Comentarii Facebook