Persoanele vaccinate NU vor mai sta în izolare. Gheorghiță: „Estimăm că riscul de transmitere este scăzut”


Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care a mai precizat că definiția de caz în acest sens va fi modificată.

Riscul de transmitere este scăzut

„Riscul este mai mult teoretic. Având în vedere că persoanele vaccinate cu cele 2 doze, la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului, au răspuns imun protector, din acest punct de vedere poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-faringelui, la poarta de intrare. Estimăm că riscul de transmitere este substanțial scăzut”, a declarat medicul.

Vaccinul produs de Moderna a ajuns în România

Vaccinul produs de compania americană Moderna a ajuns, marți seară, în România.

Transportul de 14.000 de doze a intrat în țară pe la Vama Nădlac și urmează să plece către București. Dozele vor ajunge miercuri la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regional și de vaccinare. România a contractat 3,4 milioane de doze de vaccin produse de Moderna. Acest vaccin folosește tehnica ARN mesager, la fel ca și Pfizer-BioNTech.

Cum funcționează vaccinul?

Cu ajutorul unor molecule ARN secvențiate de la coronavirus, vaccinul „obișnuiește” sistemul imunitar al organismului imunizat să atace virusul SARS-CoV-2 înainte de infecția efectivă, prin dezvoltarea de anticorpi. Astfel, virusul poate fi oprit la intrarea în organism și pot fi evitate formele grave ale bolii.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană în acest moment sunt foarte asemănătoare, având un procent de imunizare de 95%, respectiv 94,1%.

Comentarii Facebook