Pericolul care pândește la masa de Paște! Doctorul Vlad Ciurea dezvăluie la ce oră se mănâncă pasca și cozonacul ca să nu ne dăm organismul peste cap


Paștele aduce bucurie, reuniuni de familie și mese îmbelșugate, dar și un risc crescut pentru sănătate, mai ales după o perioadă lungă de post. Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă cu privire la excesele alimentare care devin, din păcate, o tradiție neoficială a sărbătorilor.

Profesorul Ciurea atrage atenția asupra modului în care aceste alimente trebuie consumate, pentru a nu afecta sănătatea. El recomandă ca dulciurile tradiționale – pasca și cozonacul – să fie savurate fie dimineața, fie ca gustare după-amiază, nu imediat după o masă copioasă.

Un alt aspect important menționat de medic este consumul moderat de alcool. Un pahar de vin poate completa masa festivă, însă excesele pot avea consecințe serioase asupra organismului, mai ales în combinație cu mâncăruri grele.

Bombele alimentare ne afectează puternic sănătatea. Meniul tradițional de Paște este plin de proteină animală, drobul care se gătește din organe de miel este bogat în acid uric. Urmează ouăle – dar, atenție, trebuie consumate cu multă moderație, întrucât ficatul nostru obosit nu le poate digera în liniște! Cozonacul sau pasca sunt încărcate de lipide și carbohidrați.

De aceea, este bine ca acestea să fie consumate fie înainte de prânz, fie mai târziu, după masa de prânz, dar nu asociate acesteia! La desert sunt mai potrivite fructele. Alcoolul în exces este și acesta periculos, așa că un pahar-două de vin reprezintă o cantitate suficientă pentru masa de Paște. Iar dacă am mâncat bine și am și băut puțin alcool, este bine să facem și puțină mișcare după aceea”, spune medicul Vlad Ciurea pentru romanialibera.

În încheiere, medicul îndeamnă la echilibru și cumpătare, valori promovate nu doar de medici, ci și de învățăturile religioase și filozofice de-a lungul timpului.

Nu o spun eu, o spun textele religioase și filozofii din toate timpurile – de la grecii antici, la sfinții părinți creștini sau la budiști și filozofi din orient. Medicii și psihologii sunt de aceeași părere. “Cumpătarea creștină” este virtutea prin care credinciosul pune cuvenita măsură în toate faptele vieții sale. Inclusiv în mâncare și băutură”, a mai spus neurochirurgul.


Comentarii Facebook