Perfecțiune poate duce la plictiseala în cuplu. Ce explicații au psihologii


Proiecția perfecțiunii poate atrage plictiseala în cuplu. 

Psihoterapeutul Ramona A. Dumitru și psihologul Radu Leca au spus la DC News că plictiseala intervine în rândul cuplurilor de toate vârstele. 

Psihologul Radu Leca spune că poate fi vorba de multe ori și de proiecții care contribuie la factorul „oboselii” sau plictiselii față de partenerul din cuplu. De multe ori plecăm de la ideea că suntem perfecți în relație, însă specialistul transmite că trebuie să-ți pui mai multe întrebări cu privire la responsabilitățile pe care trebuie să ți le asumi în afara spectrului personal.

Avem de-a face cu o proiecție. Această proiecție sună în felul următor.

De câte ori discutăm despre relații trebuie să ne dăm seama de un singur lucru, și anume că nu suntem perefecți în interiorul unei relații. Se pornește întotdeauna de la ideea de perfecțiune. Avem un tip de comunicare? Da.

De care este, profund sau parțial? Profund - e, atunci avem o relație.

Dar dacă avem o comunicare cu adevărat profundă care să nu sperie? Există și una care sperie, iar aceasta îți dă daună totală fiindcă tu nu vei mai dori să faci pasul de a te muta cu un om pentru că tu ai vorbit deja niște lucruri care te-au speriat. Asta stă în spatele comunicării profunde - frica.

Ulterior, te mai gândești în felul următor: Sunt eu capabil să am o relație? Nu cumva, în interiorul relației pe care încerc să o construiesc o să conștientizez că nu sunt capabil să am responsabilități pe care să le duc la bun sfârșit? O să mă gândesc din nou că nu vreau să fiu infantil, dar uită că sunt.

Sunt zeci de întrebări care stau la baza cercetării permanente de stimuli noi în relații. Tu cauți niște stimuli de a rămâne în relația respectivă. Tu îți faci un grafic, iar în acest grafic spui „Ce împliniri am eu până la data X în parteneriatul de cuplu pe care îl am în acest moment?”. Am câștigat ceva? Dacă da, ce? Trebuie să vezi dacă ți-ai schimbat viața în bine, dacă ți-ai echilibrat-o. Somnul tău s-a îmbunătățit din punct de vedere calitativ când ești cu omul pe care îl iubești? Dacă da, înseamnă că totul e bine, dar dacă partenerul te trezește noaptea pentru diverse lucruri nu va ține decât de câteva ori, după te enervezi”, a spus psihologul Radu Leca.

Comentarii Facebook