O nutriționistă cunoscută spune că mezelurile nu trebuie evitate într-o dietă sănătoasă: ,,Sunt un fel de super-carne”


Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic susține că mezelurile nu sunt dăunătoare unei diete sănătoase. Dimpotrivă, aceasta spune că ,,mezelurile sunt un fel de super-carne", însă cantitatea și calitatea acestora este extrem de importantă. 

"Mezelurile sunt un fel de super-carne, adică pe unele etichete producătorii și scriu asta. Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne.

Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.” susține nutriționista.

Mihaela Bilic a explicat și care este cantitatea potrivită de mezeluri pentru consum, indiferent dacă vorbim despre cele uscate sau fierte.

 Aceasta recomandă ca produsele să fie tăiate în felii foarte subțiri, pentru a putea controla mai ușor porția.

,,Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame.

Dacă nu știm să fim sau dacă n-avem un cuțit bun să le tăiem subțire, le putem lua gata feliate. În 100 de grame de salam sunt mai mult de 30 de felii. Deci, o felie de pâine cu patru-cinci feliuțe de salam este un deliciu. Cantitatea face diferența.

(...) Există și mezeluri fierte. Șunca, de exemplu, este un produs fiert. Înseamnă pulpa de porc care a fost pusă la fiert și atunci n-are nevoie de agenți chimici ca să fie apoi feliată. Ea conține mult mai multă apă și atunci aici porția crește. Deci nu mai avem 30 de grame, avem spre 50-70 de grame. Să fie carne, trebuie să conțină grăsime.”, a declarat Mihaela Bilic.

În cazul copiilor, aceasta recomandă ca părinții să verifice ambalajul produselor și să nu depășească o porție pe săptămână atunci când vine vorba de mezeluri precum crenvuștii.  

,,Crenvurștii nu pot fi dietetici, avem nevoie de acea slăninuță care să dea consistența aceea și gustul minunat, mai ales în cazul copiilor. 30% din rația calorică trebuie să fie reprezentată de grăsime.


Deci nu dăm alimentație dietetică copilului pentru că el are nevoie de grăsime și de făinoasă să crească.

Un produs curat pe etichetă înseamnă carne, grăsime, condimente și atât. Deci obligatoriu de citit eticheta. Trebuie doar să le alegem corect și în momentul în care alegem un produs de calitate și gustul ne satisface", a declarat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii ,,Doctor de bine" de la Pro Tv.


Comentarii Facebook