Numărul cazurilor de rujeolă în România este în creștere. Clujul, printre județele cu cele mai multe infectări


Ministerul Sănătății a anunțat,în data de 5 decembrie, că ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă la nivel național. 

În perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2023 fuseseră notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă, însă de atunci numărul a crescut alarmant, fiind înregistrate încă 445 de cazuri, aducând numărul total al infectărilor la 2455. 

Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județele Mureş (711 cazuri), Braşov (510 cazuri), Cluj (196 cazuri), Giurgiu (170 cazuri), Ilfov (115 cazuri) şi în Municipiul Bucureşti (326).

În județul Cluj, în ultima săptămână au fost înregistrate 2 cazuri noi iar incidența a ajuns la 28,28 de cazuri la 100.000 de locuitori.

”Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.


Comentarii Facebook