Ministrul Sănătății: Se va trata coronavirusul cu transfuzie de plasmă. Avem numai trei aparate


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că s-a primit o donație de aparate care realizează transfuzia de plasmă, un tratament folosit în SUA.

Avem primite prin donație trei aparate care vor fi direcționate spre Institutul Fundeni, Institutul Matei Balș și spre Timișoara, urmând să mai primim o donație de 10 aparate, pe care le vom direcționa confirm Comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății”, a spus ministrul Sănătății, la Cluj.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a vorbit pe larg într-un material despre acest tratament. folosit în SUA.

În cadrul unui nou protocol de investigare de urgență, Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) a aprobat utilizarea în teste a plasmei colectate de la pacienții care s-au vindecat de coronavirus  pentru a trata bolnavii în starea cea mai gravă, în baza solicitărilor venite de la investigatori. Transfuzia de plasmă a fost folosită și în China pentru a trata pacienții cu COVID-19, dar este limitată de numărul de persoane recuperate care pot dona.

Tratamentul a fost folosit anterior pentru a combate focarele de gripă și rujeolă înaintea vaccinurilor, a fost testat recent împotriva SARS și Ebola și ar putea să funcționeze inclusiv pentru COVID-19. Medicii din China au încercat primele tratamente COVID-19 folosind ceea ce cărțile de istorie numesc „ser convalescent” – astăzi, cunoscut sub numele de plasmă donată – de la supraviețuitorii noului virus.

Guvernatorul Andrew Cuomo a anunțat luni că plasma va fi testată și în New York pentru a-i trata pe cei mai bolnavi dintre cei peste 25.000 de pacienți cu coronavirus din stat.

Având în vedere urgența de sănătate publică reprezentată de focarul în expansiune de COVID-19, în timp ce se efectuează studii clinice, FDA facilitează accesul la plasma convalescentă COVID-19 pentru utilizare la pacienții cu infecții COVID-19 grave sau care le pot pune viața în pericol “, a declarat Agenția într-o declarație, deși oficialii au recunoscut că metoda nu funcționează pentru fiecare boală.

Plasma de la pacienții recuperați este bogată în anticorpi dezvoltați de către sistemul lor imunitar pentru a lupta împotriva infecției. China a început să folosească această metodă veche pentru a trata pacienții încă de luna trecută, iar tratamentul poate fi cea mai bună speranță pentru bolnavii critici de COVID-19, în timp ce oamenii de știință lucrează la dezvoltarea de noi tratamente specifice pentru boală și testează medicamente experimentale, cum ar fi clorochina și remdesivir.

Acum, o rețea de spitale din SUA care așteaptă permisiunea FDA pentru a începe studii mari ale perfuziilor, atât ca posibil tratament pentru bolnavi, cât și ca protecție temporară asemănătoare vaccinului pentru persoanele cu risc ridicat de infecție, va putea începe administrarea acestora. Nu există nicio garanție că va funcționa, scrie presa internațională

Ce este mai exact această posibilă terapie?

Atunci când o persoană este infectată cu un anumit germen, organismul începe să creeze proteine ​​special concepute – numite anticorpi – pentru a lupta împotriva infecției. După recuperare, acești anticorpi se regăsesc în sângele supraviețuitorilor – în special plasma, partea lichidă a sângelui, pentru luni întregi, chiar ani.

Unul dintre studiile planificate ar testa dacă administrarea perfuziilor cu plasmă bogată în anticorpi în cazul pacienților nou-diagnosticați cu COVID-19, de la cei care s-au vindecat, ar stimula organismul să combată virusul. Pentru a vedea dacă funcționează, cercetătorii vor măsura dacă tratamentul le-a oferit pacienților o șansă mai bună de a trăi sau au redus nevoia aparatelor de respirat.

Spre deosebire de un vaccin, protecția ar fi doar temporară. Un vaccin antrenează sistemul imunitar al oamenilor să producă propriii anticorpi împotriva unui germene țintă. Abordarea prin perfuzie cu plasmă le-ar oferi oamenilor o doză temporară cu anticorpii altcuiva, care au o viață scurtă și necesită doze multiple. Cu toate acestea, dacă FDA va aproba, un al doilea studiu va viza perfuziile plasmatice bogate în anticorpii anumitor persoane cu risc ridicat de expunere repetată la COVID-19, cum ar fi personalul spitalelor sau personalul de urgență”, a spus dr. Liise-anne Pirofski, de la Sistemul de Sănătate Montefiore din New York și Colegiul de Medicină Albert Einstein.

Comentarii Facebook