Miercuri 17 Aprilie

Ministerul Sănătății face lumină în cazul alertei de virus holeric în România: „Se transmite pe cale fecal-orală”


Ministerul Sănătății face lumină cu privire la alerta de virus holeric din țara noastră. Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric, precizează Ministerul Sănătății. Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.

Referitor la informațiile apărute în presă, legate de izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova în zona râului Nistru, Ministerul Sănătății precizează:

  • Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric.
  • Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.
  • Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.
  • În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră, scrie Mediafax. 

Se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri

Pentru populație, DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse controlate (autorizate), respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate. Se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

Comentarii Facebook