Sambata 25 Septembrie

Medicul Octavian Jurma crede că deschiderea școlilor va aduce o nouă explozie de cazuri de COVID-19


Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, care a mai făcut predicții privind evoluția pandemiei, crede acum că vom avea o noua creștere a numărului de cazuri.

Acesta crede că socializarea elevilor în afara sălilor de curs vor fi sursele de infectare.

Un fals scenariu verde sau galben nu face decât să deschidă numeroase spații închise de socializare unde disciplina epidemică va fi mult mai scăzută decât în clase. Avem astfel mai multe oportunități de infectare într-un context de risc epidemiologic mult subestimat, deci o rețeta pentru revenirea pe o curbă exponențială. Să sperăm însă că bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie, desi personal nu aș paria prea mulți bani pe această evoluție chiar dacă sunt deschise sălile de jocuri de noroc. Aș vrea însă să subliniez că nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, dacă elevii și profesorii respectă regulile de protecție, ci socializarea tinerilor în afara claselor. Prin urmare, și părinții vor avea un rol important de jucat în conformarea elevilor cu măsurile de prudență epidemiologică” , este mesajul postat de Octavian Jurma pe Facebook.

Acesta susține că cel mai bine ar fi ca școlile să rămână în scenariul roșu, unde numai copiii de grădiniță și cei din clasele 1-4 ar merge la școală.

Școlile se vor deschide în 8 februarie, așa cum era de așteptat conform anunțului făcut în 14 ianuarie de președintele României. A fost o decizie politică care a fost întărită local prin scăderea numărului de teste astfel încât trendul descendent să fie incontestabil. Ministerul Sănătății a anunțat deja intenția de a se reveni la formula standard, folosită inițial și în luna septembrie. Această modificare nu va avea nici un impact în unele județe, cum este Bihor, dar în altele, inclusiv în Bucuresti și Ilfov, va avea un impact serios. De asemenea revenirea la pragurile de siguranță din septembrie, respectiv 1 la mie pentru galben va face ca majoritatea județelor să se afle în scenariu galben la 8 februarie. Scenariul rosu este ideal pentru deschiderea în siguranță a ciclului primar și grădinițelor, în timp ce restul claselor, restaurantelor și altor spații închise de socializare rămân închise”, a mai precizat medicul.

Comentarii Facebook