Medicii ne spun care este secretul unui metabolism sănătos și al unui ficat fericit: Cum poți pierde kilogramele în plus, fără a face prea mult efort
Nutriția modernă ne provoacă constant să ronțăim între mese, însă pauza alimentară între mesele principale poate fi cheia unui metabolism sănătos. Specialiștii recomandă o întrerupere de 12-16 ore între mese, mai ales pe timpul serii și al nopții, pentru a da corpului șansa de a-și folosi resursele interne și de a mobiliza grăsimea de depozit.
Ce se întâmplă în organism când ținem pauza alimentară
După fiecare masă, insulina preia glucoza obținută din alimente și o transportă în celule, oferind combustibil organismului. Digestia durează între 2 și 4 ore, timp în care corpul procesează hrana.
Însă, dacă nu urmează imediat o altă masă sau o gustare, glucagonul intră în acțiune. Acest hormon îi spune ficatului să descompună rezerva de energie din depozitele interne și să furnizeze celulelor energia necesară. Așa explică Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, conform Știrile ProTV: „Ne face ca în perioada de repaus alimentar să ne folosim resursele. Se duce mai întâi de la pancreas la ficat și distruge depozitul de zahăr, prezent în mod normal în ficat. Creierul nu poate să își producă glucoza, deci e dependent de glucoză, de asta corpul are nevoie de glucoză, să hrănim creierul.”
Cetoză și arderea grăsimii de depozit
După ce insulină și glucagon și-au făcut treaba, organismul intră în arderea grăsimii depozitate. Procesul, cunoscut sub numele de cetoza, transformă grăsimea în corpi cetonici, pe care îi poate folosi inclusiv creierul. „Apare acel proces de cetoză, când grăsimea se transformă. Corpii cetonici sunt buni, creierul îi folosește și el. Dacă nu are glucoză, creierul mănâncă corpi cetonici.”, explică Dr. Burlacu.
Astfel, pauza alimentară nocturnă de 12-16 ore nu doar că reglează metabolismul, ci și scade glicemia, reduce grăsimile din sânge și menține sănătatea vaselor de sânge. Este și unul dintre cele mai eficiente moduri de a pierde kilograme și de a preveni acumularea de ficat gras.
Ronțăielile între mese sunt un pericol pentru ficat
Obiceiul de a ronțăi constant activează celulele stelate ale ficatului, care, în timp, înlocuiesc celulele hepatice normale, provocând inflamații și afectând funcția organului. Prof. univ. Dr. Laura Iliescu, medicină internă, explică: „Ele sunt inactive, dar când sunt stimulate de factori pro-inflamatori din microbiota intestinală, din substanțe care sunt stimulate de insulină, glucagon și alți hormoni de creștere secretați fie de ficat, fie de pancreas, fie de intestine, acestea toate sunt metabolic active.”
Așadar, o pauză alimentară între 12 și 16 ore între mesele principale, respectată seara și noaptea, permite organismului să-și folosească resursele proprii, să ardă grăsimea nedorită și să protejeze ficatul. În schimb, ronțăielile constante și mesele legate contribuie la inflamație și la probleme metabolice pe termen lung.
1 Comentariu