Medicii de familie își vând pacienții, iar acest lucru este tolerat. Bolnavii se cumpără pur și simplu de pe internet


Medicii de familie își vând pacienții la sfârșitul carierei, cu sume foarte mari, medicilor de familie mai tineri, iar pacienții se trezesc brusc că au un nou medic de familie. 

De exemplu, pentru a fi medic de familie, acesta trebuie să aibă pacienți. Pacienți pe care ori îi strânge din poartă în poartă, ori îi cumpără de pe internet. Mai exact de pe site-urile Caselor de Asigurări care sunt pline de astfel de anunțuri. Zeci de liste cu mii de pacienți. Să nu credem însă că totul se desfășoară fără probleme. Pentru că apar mari dispute chiar între medicii de familie.  

Tranzacțiile cu pacienți sunt însă permise de lege. Medicii care ating vârsta de pensionare sau care nu își mai doresc să profeseze își vând pur și simplu afacerile cu tot cu oamenii pe care i-au avut în griă. 

Lista de pacienți este considerată, conform legii din România, parte a cabinetului, chiar dacă sună îngrozitor ce spun acum și dulapul de medicamente, și biroul, și spațiul, şi lista de pacienți fac parte din acest patrimoniu”, a declarat medicul de familie Călin Bumbuluț. 

Dacă considerați că medicul v-a vândut sau vă vinde, ca și mașina, mă vinde este injust. Asta nu înseamnă că noi ca medici îi desconsiderăm pe pacienți sau că îi vindem, că le vindem sufletele, cam așa a rezultat”, a mai spus acesta, potrivit antena3.ro.

Însă unii medici sunt de alte păreri și consideră că situația ar trebui să  fie tratată diferit: „Pacienții sunt niște oameni vii care până s-o schimba vreo reglementare nu aparțin nimănui și atunci trebuie să fie dreptul lor de a decide și asta înseamnă că trebuie să îi informezi personal”, explică un alt medic de familie.

Astfel de păreri sunt întâlnite rar. Motiv pentru care deseori pacienții se trezesc că li s-a schimbat brusc medicul de familie, fără ca măcar să fie anunțați. Bineînțeles că asta nu ar fi o sarcină ușoară. Pentru a-și anunța toți pacienții, un medic ar trebui să ia la rând sute sau mii de oameni pe care poate nu i-a văzut niciodată.  


Comentarii Facebook