Medic: Ce să facă persoanele depistate pozitiv cu COVID-19 după prima doză de vaccin


Sunt persoane care au contactat coronavirusul la scurt timp după efectuarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19. Aceștia se întreabă dacă mai pot face a doua doză de vaccin. 

Medicul Virgil Musta, de la spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a precizat că sunt trei posibilități în cazul persoanelor care sunt depistate pozitiv cu COVID-19 între prima doză de vaccin și efectuarea rapelului:

Există trei atitudini în acest sens. Protocolul american prevede că toate aceste persoane pot face rapelul după ce ies din izolare dacă nu mai au simptome, adică în situația în care starea generală este una bună.

Protocolul european recomandă ca la 28 de zile de la depistare aceste persoane ar putea face rapelul.

Protocolul nostru sau discuțiile din România referitoare la acest caz precizează că rapelul trebuie făcut la 28 de zile de la finalizarea izolării. Deci 28 de zile după ce trec cele 14 zile de izolare”, a declarat medicul Virgil Musta.

Studiile arată că răspunsul imun în urma vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim apare la 7 zile după a doua administrare (rapel). Perioada dintre cele doze este o ”fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%, adică există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala după vaccinare.

Comentarii Facebook