Legea canabisului medicinal ridică probleme înainte de promulgare. „Sunt mii de studii care au dovedit beneficiile în terapia durerii”


Un proiect controversat, legalizarea canabisului în scopuri medicinale, ajunge în toamnă pe masa deputaților din România. Legea prevede utilizarea acestui compus în uleiuri, tincturi sau inhalatoare pentru calmarea durerilor bolnavilor în stadii terminale. În timp ce unii pacienți spun că iau oricum tratamentul de pe piața neagră, experții din Sănătate se tem că oricine va avea acces la cannabis când și dacă va fi pus la vânzare în farmacii

Laura Florescu suferă de scleroză multiplă. În lupta cu durerile, medicamentele pe care le ia nu o mai ajută. Este convinsă că tratamentele pe bază de canabis i-ar îmbunătăţi viaţa. „La mine e tremuratul, durerea foarte mare şi nu mai am control asupra mişcărilor de ceva timp. Iau pastile care-s foarte tari şi rup ficatul dar n-am ce face. Sunt zile în care eu nu mă pot ridica din pat. Îţi e şi frică să spui că ai încercat. Da, am încercat şi a fost mult mai bine”, explică aceasta, potrivit Observator. 

Petiție pentru legalizarea cannabisului medicinal

Același lucru îl crede și Alexandra Cârstea. După ce și-a tratat mama, bolnavă de cancer, cu medicamente obținute de pe piața neagră, a strâns semnături pentru a-i convinge pe parlamentari să inițieze o lege de legalizare a marijuanei în scop terapeutic. 

Medicaţia clasică, sintetică, este mult mai dăunătoare decât un produs care provine din natură. Este o altă discuţie tabu de care toată lumea se fereşte. Să vorbească despre statutul bolnavului care caută disperat pe piaţa neagră”, spune Alexandra Cârstea, cea care a înaintat petiția.  Proiectul poartă numele mamei ei, Legea Victoria, şi este inspirat din legislaţia germană. Dacă va trece de Parlament, ar putea primi marijuana pe reţetă bolnavii de scleroză multiplă, cancer, afecţiuni neurologice, Alzheimer sau Parkinson.

Experții nu sunt convinși de beneficiile cannabisului 

Ministerul Sănătăţii a transmis un aviz negativ pentru  acest proiect de lege încă de la începutul anului 2021 în care, promotoarea legii spune că, ministerul a făcut confuzie între consumul în scop recreativ şi consumul în scop medicinal”, declară un specialist din cadrum Ministerului Sănătății. 

Eu cred că din punct de vedere social lucrurile nu vor putea fi controlate pentru că vor pătrunde ilegal cantităţi de canabis în rândul populaţiei şi nu avem instituţii specializate să poată să ţină sub control”, spune președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. 

Canabisul este folosit în scopuri medicale în Germania, Italia, Grecia, Malta şi mai multe state americane. 


Comentarii Facebook