În plină epidemie de gripă, se scumpesc medicamentele. Ministrul Sănătății: Majorarea va avea loc etapizat


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că va exista o majorare a prețului la unele medicamente, însă creșterea prețurilor se va face etapizat. Această majorare se va face în urma unor constatări, după ce a discutat cu producătorii farmaceutici, a mai informat Rafila. 

În primul rând, există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț de referință nu e realist pentru că referința e dată de o moleculă care nu există pe piață, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă prețul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic”, explică ministrul Sănătății, potrivit Europa FM

Potrivit acestuia, majorarea prețurilor nu se va face la medicamentele scumpe, ci la cele mai ieftine, de până în 50 de lei. 

Noi trebuie să înțelegem că prețul just al unui medicament este un preț care acoperă cheltuielile de producție, care face suportabil clawback-ul – o taxă pe care producătorii o plătesc în funcție de consumul general de medicamente compensate și gratuite – și trebuie să mai ținem cont și situația economică și energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacitățile de producție din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc”, a mai explicat Rafila. 

Majorarea prețurilor se va face pe etape

Alexandru Rafila a menționat că printre măsuri ar putea fi și eliminarea prețului de referință la moleculele care nu există pe piață. Astfel, nu mai există prețul referință.

O să vedem cum facem – am discutat și cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate – încât această creștere a prețurilor generate de inflație să fie acoperită măcar pentru partea de inflație și continuăm discuțiile privind o nouă politică de preț care să nu mai ducă la dispariția medicamentelor de pe piață, ceea ce va aduce la o majorare a prețului acestor medicamente: ‚este o realitate’”, a mai spus acesta. 

Majorarea nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat: din punctul meu de vedere, una va ține cont de condițiile generale de inflație. Aveam politica prețului cel mai mic. Sunt de acord, atât timp cât produsul există pe piață, pentru că dacă prețul cel mai mic duce la dispariția medicamentului, avem o problemă. Noi trebuie să avem prețul cel mai mic care permite menținerea unui medicament pe piață”, a concluzionat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 


Comentarii Facebook