Hepatita misterioasă care face ravagii în rândul copiilor. Cercetătorii americani au descoperit posibila sursă a infecţiilor


O analiză a cazurilor misterioase de hepatită la copiii foarte mici din Statele Unite a determinat autorităţile sanitare americane să favorizeze, vineri, pista unui adenovirus pentru a explica aceste inflamaţii severe ale ficatului, fără a stabili însă o cauză definitivă, relatează lefigaro.fr, citat de news.ro.

Mai degrabă virusuri banale, adenovirusurile sunt în general cunoscute că provoacă simptome respiratorii, conjunctivită sau chiar tulburări digestive. Statele Unite sunt departe de a fi singura ţară afectată de acest fenomen de hepatită inexplicabilă: zeci de cazuri au fost identificate în toată Europa, stârnind temeri de o nouă epidemie.

În acest moment credem că un adenovirus poate fi cauza acestor cazuri, dar alţi factori de mediu sunt încă investigaţi”, a scris Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din ţară.

Mai precis, CDC vizează aşa-numitul adenovirus "tip 41", cel mai bine cunoscut până acum pentru cauza gastroenteritei severe. Adenovirusurile sunt bine identificate drept cauze ale hepatitei, dar până acum doar la copiii imunodeprimaţi (adică al căror sistem imunitar este slăbit). 

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecţia cu Covid-19 şi virusurile hepatitei A, B şi C. Şase dintre cei nouă pacienţi au fost, de asemenea, testaţi pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar „nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecţie trecută, care nu mai este activă”, a scris agenţia americană. Ea a asigurat că va fi în contact strâns cu autorităţile europene de sănătate. 

Reamintim că Ministerul Sănătăţii informează că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil. Reacția vine după ce au apărut informații în spațiul public, potrivit cărora o formă de hepatită rară, de origine necunoscută a apărut și la noi în țară. 


Urmăriţi-ne

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi stiri!

Comentarii Facebook