Gripa de sezon a ajuns mai periculoasă decât Omicronul. Explicația medicului infecționist


Secţiile de primiri urgenţe din spitalele românești sunt pline. Tot mai mulţi oameni ajung la medic cu viroze respiratorii. După scoaterea restricției de purtare a măștilor, inclusiv în spațiile închise, și Clujul a ajuns să se confrunte cu un val de viroze. Majoritatea oamenilor spun că răcesc, iar simptomele nu sunt prea ușoare, căci își revin mai greu decât în mod normal, de la o banală răceală.

Este întoarcerea la normalitate. Infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt în scădere și probabil că vom ajunge la cazuri izolate. Așa că ne întoarcem la cazurile de gripă  și la viroze. Nu este un virus gripal diferit de alte sezoane, dar oamenii care sunt în vârstă și au probleme de sănătate în continuare vor avea complicații prin gripă, prin viroze și în săptămânile care urmează vor crește cazurile de gripă și de viroze și e clar că în afară de profilaxia pe care aș face-o prin vaccinare, e important să ne protejăm” a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu, la Antena 3. 

Diferențele majore dintre gripă și viroză

Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, iar boala se tratează în spital sau la domiciliu, după caz, folosind medicație specifică, antivirală.

Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente.

Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tusă seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare). Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp”, a spus Teodora Moisil.

Citește și: Diferența între gripă și COVID-19. Există un simptom care nu apare niciodată în cazul gripei

Comentarii Facebook