Marti 19 Octombrie

Dr. Flavia Groşan revine cu o declarație: Producătorii îmi dau dreptate cu oxigenul. Am deschis Cutia Pandorei


Medicul Flavia Groşan acuză din nou modul în care se administrează oxigenul. Ea spune că producătorii îi dau dreptate și că oxigenul administrat în concentraţii foarte mari devine toxic după două zile.

Într-o postare făcută pe pagina de Facebook, dr. Groșan spune că a deschis ”Cutia Pandorei" şi precizează că şi preşedintele Societăţii Române de ATI, dr. Şerban Bubenek, îi dă dreptate.

Ce părere are dr. Flavia Groșan despre administrarea de oxigen

Nu pot să cred. Uite că producătorii îmi dau dreptate. Mă tem că am deschis Cutia Pandorei. Amin. Producătorii avertizează că oxigenul este potenţial toxic după două zile la concentraţii care depăşesc 40%. Aceștia arată că administrarea de oxigen trebuie să se realizeze cu prudenţă, iar doza trebuie adaptată necesităţilor individuale ale pacientului. 

Este necesară monitorizarea regulată a tensiunii arteriale a oxigenului sau efectuarea pulsoximetriei şi monitorizarea semnelor clinice. Scopul este să se utilizeze întotdeauna cea mai redusă concentraţie eficace de oxigen în aerul inhalat pentru fiecare pacient, ceea ce înseamnă cea mai redusă doză necesară pentru menţinerea unei saturaţii > 90%. 

Concentraţiile mai mari trebuie administrate pe o perioadă cât mai scurtă posibil, fiind însoţite de monitorizarea atentă a valorilor gazului din sânge”, se mai precizează în prospect. Avertisment și de la președintele SRATI", a scris dr. Flavia Groşan, pe pagina de Facebook.

Prospectul care îi dă dreptate doctoriței Flavia Groșan

Postarea dr. Flavia Groşan vine în baza unui articol apărut într-un ziar local şi care publică prospectul Oxigen Sol 100%.

Oxigenul în concentrații mari poate determina colapsul alveolelor (mici saci în plămâni), care va opri alimentarea sângelui cu oxigen. Acest lucru se poate întâmpla dacă se utilizează o concentraţie de 100% mai mult de 6 ore, 60-70% după mai mult de 24 ore, în a doua zi de tratament la 40-50% și sub 40% după mai mult de 2 zile. Aveţi grijă deosebită dacă nivelurile de dioxid de carbon din sângele dumneavoastră sunt crescute.

În cazuri extreme, acest lucru poate determina pierderea cunoştinţei. Dacă aveţi probleme de respiraţie declanşate de un nivel redus al oxigenului în sânge, trebuie să fiţi monitorizat îndeaproape de medicul dumneavoastră. (...) În nicio situaţie nu modificaţi concentraţia de oxigen furnizat, pentru a evita fluctuaţiile saturaţiei de oxigen", se arată în prospectul Oxigen Sol 100%.

Comentarii Facebook