Vineri 3 Decembrie

Două doze ale vaccinului Pfizer, eficiente pentru evitarea formelor grave de COVID-19 până la 6 luni


Un nou studiu a demonstrat că două doze ale serului Pfizer sunt eficiente pentru evitarea formelor severe ale bolii, cauzate de toate tulpinile, până la șase luni de la administrare.

Cercetarea a fost realizată de compania producătoare, alături de reţeaua de sănătate americană Kaiser Permanente. Au fost analizate datele medicale a 3,4 milioane de oameni din California de Sud.

Studiul a fost realizat în perioada 4 decembrie 2020 - 8 august 2021 și publicat, marți, în revista The Lancet. Acesta confirmă informațiile conform cărora eficacitatea serului scade în timp.

În prima lună de după imunizarea cu doza de rapel, eficiența serului împotriva riscului de infectare este de 88%. Ulterior, în a sașea lună de la inoculare, procentul ajunge la 47%.

Cât de mult se reduce eficiența vaccinului în timp

O analiză specifică a variantelor arată clar că vaccinul este eficace împotriva tuturor tipurilor de variante. Persoanele infectate cu COVID-19 care primiseră două doze de vaccin au fost infectate cel mai adesea din cauza unei diminuări a eficacităţii vaccinului în timp şi nu pentru că o variantă sau alta scapă protecţiei oferite de vaccin", a transmis vicepreşedinte şi director medical al grupului Pfizer, Luis Jodar.

Totuși, cercetătorii au menționat că, în cadrul studiului, nu au fost incluse și date cu privire la respectarea măsurilor de protecție, purtarea măștii și nici despre interacţiunile sociale sau despre ocupaţia persoanelor care au participat. Aceste lucruri ar putea avea influența probabilitatea de a contracta virusul.

Autorii cercetării au mai subliniat că rezultatele evidențiază importanța imunizării oamenilor, la nivel mondial. Totodată, e importantă monitorizarea scăderii eficienței serului în timp, pentru a putea hotărî administrarea unor doze de rapel categoriilor vulnerabile.

Comentarii Facebook