Diferenţa între viroză, gripă și COVID. Val de infecții respiratorii în România, care sunt simptomele


Cauze, simptome, tratament, tot ce trebuie să ştii despre infecţiile respiratorii, când România e în pragul epidemiei de gripă. Viroze respiratorii, gripă sau Covid? Deşi relativ asemănătoare, simptomele ne ajută să facem diferenţa între cele trei afecţiuni respiratorii, chiar şi înainte să ajungem la medic.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat, potrivit Agerpres, că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în lunile ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus, scrie Observator.

Gripa, viroza şi Covid-19 au cauze diferite

În primul rând, cele trei boli respiratorii enumerate, gripa, viroza şi Covid-19, sunt cauzate, fiecare în parte, de un alt virus. Covid-19 este provocat de infecţia cu coronavirus (SARS-CoV-2), identificat pentru prima dată în 2019, iar gripa este cauzată de infecţia cu un virus gripal (influenza A).

Care sunt simptomele de gripă la adulţi şi la copii

Odată cu sezonul rece, bolile respiratorii comune şi Covid-ul au devenit tot mai greu de diferenţiat. Înainte de toate, trebuie menţionat că simptomele gripei includ febra şi frisoanele, tusea, durerea în gât, nasul înfundat, durerile musculare, durerea de cap şi oboseala. În comparaţie cu gripa, Covid-ul poate cauza complicaţii severe. Persoanele infectate cu noul coronavirus pot fi contagioase pentru perioade mai lungi de timp şi pot purta boala fără să ştie. Nu poţi deosebi gripa şi Covid-ul doar prin simptome, iar medicii recomandă testarea pentru a confirma diagnosticul. Testarea poate arăta şi dacă pacientul are atât gripă, cât şi Covid, deşi probabilitatea este mică. Unele persoane care au fost infectate cu coronavirus pot fi afectate şi de simptome post-Covid.

Cât despre viroze, cele mai comune simptome sunt strănutul, curgerea nasului, dureri ale corpului, tuse şi dureri de cap. Predispoziţie pentru viroze au cei cu sistem imunitar slăbit, stres cronic, inflamaţie cronică în corp şi mucoase uscate. Dar un factor de risc poate fi şi expunerea la frig, atrag atenţia medicii. 

Simptomele sunt cauzate de un virus şi sunt semnele luptei organismului cu virusul invadator. Aşadar, nu este deloc de ajutor să consumăm medicamente de tip antibiotic, pentru că acesta funcţionează doar împotriva unor bacterii specifice. Doar medicul poate prescrie antibiotice, în anumite cazuri, niciodată pentru răceală simplă.

De ce gripa este mai gravă decât o răceală

Gripa și răceala nu doar că sunt provocate de virusuri diferite, dar au și unele manifestări total distincte. Spre exemplu, în cazul pacienților cu gripă, simptomele bolii apar brusc, pe când la cei cu răceală comună se instalează treptat. O altă diferență este reprezentată de faptul că pacienții bolnavi de gripă fac febră în aproape toate cazurile, iar cei cu răceală au rareori stări febrile. Durerea de cap intensă și persistentă este un alt simptom pe care aproape toți pacienții cu gripă îl resimt, în vreme ce pacienții cu alte viroze respiratorii nu prezintă acest tip de durere. La gripă apar și dureri musculare, starea generală fiind modificată și manifestându-se dificultăți de respirație.

Copiii mici şi bătrânii, categoriile cu risc mare de complicaţii

În general, dar cu precădere în timpul sezonului rece, copiii şi vârstnicii sunt cei mai predispuși la viroze respiratorii. Explicația cu privire la bolile celor mici nu este greu de intuit. Aceştia petrec ore în șir în colectivități, la şcoală, la grădiniţă sau în parc, și de multe ori regulile de igienă nu sunt respectate cu stricteţe, motiv pentru care virusurile se pot transmite ușor de la un copil la altul.

Val de infecţii respiratorii în sezonul rece

Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor - indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici", a afirmat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

Potrivit acestuia, sezonul rece cu infecţii respiratorii este o întoarcere la normalitate, după trei ani de pandemie cu noul coronavirus: „După părerea mea, sezonul rece cu infecţii respiratorii este o întoarcere la normalitate, după trei ani de pandemie. Să ne aducem aminte că pre-pandemie aveam astfel de sezoane complicate. Elementele pe care le avem în plus ar fi două. Şi anume faptul că avem infecţii cu SARS-CoV-2 în continuare. Este o subraportare. Nu trebuie să ne uităm doar la datele prezentate. Sunt forme uşoare, dar avem în continuare infecţii cu SARS-CoV-2. Şi doi - circulaţia virusurilor gripale şi a altor virusuri în afară de SARS-CoV-2 în cei trei ani de pandemie a fost mult redusă. Şi atunci, în interacţiunea cu microorganismele, în momentul de faţă oamenii se vor infecta într-o mai mare măsură", a precizat medicul.

Marinescu recomandă evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii aglomerate, dar şi respectarea normelor de igienă.

Comentarii Facebook