De unde poți cumpăra vaccinul antigripal și ce preț are în ianuarie 2023


În fiecare an, gripa afectează între 5% și 15% din populație. Pentru mulți oameni, gripa este o experiență ușoară sau una neplăcută, care poate duce la complicaţii. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă vaccinul antigripal. Trei români au murit de gripă, până acum, în acest sezon. Este vorba de un copil de doar trei ani, o femeie de 50 de ani, cu probleme medicale, şi o tânără de 25 de ani, fără comorbidităţi, care a cerut ajutorul medicilor când era deja în stare gravă.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii. Unele infecții pot fi ușoare, altele grave. Persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. O viroză poate fi recunoscută ușor și altfel decât gripa, după debutul lent al bolii: începe cu usturimi în gât, nas înfundat sau dureri de cap, scrie Observator.

De unde poți cumpăra vaccinul antigripal și ce preț are în ianuarie 2023

Vaccinul antigripal se poate face în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor, vaccinarea se realizează la solicitarea reprezentanţilor legali dacă persoana care se prezintă la vaccinare deţine o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puţin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori şi numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare şi după obţinerea consimţământului informat al persoanei/ reprezentantului legal al persoanei care se prezintă la vaccinare, se arată într-o informare făcută de Ministerul Sănătății.

Vaccinul antigripal făcut în farmacii poate fi gratuit sau contra cost, însă de precizat este faptul că preţul de vânzare al vaccinului nu poate depăşi preţul maximal cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătăţii. Prețul unui vaccin antigripal este cuprins între 50-60 de lei, în funcție de farmacie.

Cine se poate imuniza împotriva gripei

Persoanele care se pot vaccina antigripal sunt vârstnicii peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice cardio-pulmonare sau sistemice, gravide pe parcursul trimestrului II si III de sarcina, persoanele institutionalizate din căminele de bătrâni, centre de plasament, personalul medical.

La cât timp după vaccinare ești imunizat

Virusurile care provoacă gripa se modifică de la an la an sau suferă mutații. Vaccinurile sunt astfel adaptate, în fiecare an, pentru a fi eficiente. Nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare și trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin. Imunizarea în urma vaccinării se instalează după aproximativ 2-3 săptămâni de la administrare.


Comentarii Facebook